zaterdag 4 mei 2019

Creatieve oplossingen


4 mei 2019



Voor elk dilemma is een oplossing.
Las ik gisteren nog even snel een bericht dat de boeren graag af willen van dure bestrijdingsmiddelen.
Het grappig is dat de hele natuur vol insekten zit die insecten eten die schadelijk zijn voor de gewassen.
Maar hoe kom je toch aan die insectenetertjes? Wat zou toch de weg zijn om aan lieve heersbeestjes te komen die luizen eten? Of wat dacht je van de Gaasvlieg? Is dat een zeldzaam insect in Nederland en Belgiƫ? Nee. Die komen veelvuldig voor.
Net als zweefvliegen.
En dan zijn er nog een aantal vogelsoorten die bladluis eten. Zet een haag om je veld heen zodat mussen en koolmezen kunnen broeden in de buurt van je velden. En een stuk met kreupelhout laat de ruimte voor pimpelmezen.
De galmug, da's ook een luizenvreter.
En dan hebben we de sluipwespen nog.

Maar, ik vermoed dat de heren boeren allerlei moeilijkheden zien en geen mogelijkheden dan wel oplossingen. Bovendien, je moet niet meer moeite hoeven doen dan rekeningen overmaken en de voorraad ontvangen, nietwaar? #sarcasme teruggelegd. (hoe voelt dat?)
Nee, veel beter is om met sarcasme op een reactie van iemand te reageren die wel creatieve oplossingen te berde brengt. Die moet je dan voorstellen om een kwekerij te beginnen voor de luizenvreters. Als je het dan over domme opmerkingen hebt.... luister dan vooral naar jullie eigen denken.

Dus, dan zul je wat van je bouwland moeten opofferen (struikgewas/kreupelhoutbosje) om ervoor te zorgen dat de luizenvreters hun bestaan daar kunnen bouwen. Voordeel is wel dat je geen bakken vol met geld meer aan bestrijdingsmiddelen hoeft uit te geven.
Scholieren inschakelen om die insecten te zoeken die de luizen vreten is een andere oplossing.
En dat jullie dat zelf hadden kunnen bedenken is een feit. Het feit dat jullie dat zelf niet bedacht hebben zegt iets over jullie creativiteit in het zoeken van oplossingen.
Om te beginnen is een combinatie van deze oplossingen de weg om te lopen.
De hagen zetten en laten groeien kost namelijk wat tijd. En kreupelhout ontstaat ook niet binnen een uur. Geduld is dus geboden.
Zweefvliegen, makkelijk te herkennen, lijkt op een wesp maar is kleiner en steekt niet.
Lieve heersbeestjes worden ook door zo ongeveer iedere scholier herkent.
Google, het is zo'n handige tool om zelfwerkzaamheid te oefenen.
Behalve het 24 stippelig lieveheersbeestje, zijn alle lieveheersbeestjes luizenvretertjes, hoewel sommige soorten kieskeurig zijn op welke flora zij hun eten zoeken. Google dus.
En ze eten zo'n 3000 bladluizen per maand.

Een half uurtje op google en ik vind de oplossingen voor jullie dilemma. Doe er je voordeel mee en wordt creatief in oplossingen vinden en zelfwerkzaam om informatie te vinden. Natuurlijk mag je ook gebruik maken van mijn zelfwerkzaamheid en me daar een zakcentje voor geven. Neem dan contact op via mijn twitteraccount.

Groetjes en een fijne creatieve oplossingen dag.


Peace, love and Understanding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  17 oktober 2022 Nou het is me het jaartje wel in huize Neutraal.  Zo heb je 3 gezonde katten en een minder gezond kattenvrouwtje. En...