woensdag 18 september 2019

Global Compact voor veilige, ordelijke en regelmatige migratie (aka Marrakesh Pact)




21 september 2019 (vertaling; Linda Neutraal)


Definitieve opstelling 11 juli 2018


Wij, de staatshoofden en regeringsleiders en hoge vertegenwoordigers, komen op 10 en 11 december 2018 bijeen in Marokko bijeen, de Verklaring van New York voor vluchtelingen en migranten te herbevestigen en zijn vastbesloten een belangrijke bijdrage te leveren aan nauwere samenwerking bij internationale migratie in al zijn dimensies, hebben dit Global Compact aangenomen voor veilige, ordelijke en regelmatige migratie:


Inleiding:

1. Het Global Compact is gebaseerd op de doelstellingen en principes van het Handvest van de Verenigde Naties.

2. Het berust ook op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens; het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten; het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten; de andere belangrijke internationale mensenrechtenverdragen; het Verdrag van de Verenigde Naties tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, met inbegrip van het Protocol ter voorkoming, bestrijding en bestraffing van mensenhandel, met name vrouwen en kinderen, en het Protocol tegen de smokkel van migranten over land, over zee en door de lucht; het Slavernijverdrag en het Aanvullend Verdrag inzake de afschaffing van de slavernij, de slavenhandel en soortgelijke instellingen en praktijken als de slavernij; het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering; het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming; de Overeenkomst van Parijs; de overeenkomsten van de Internationale Arbeidsorganisatie ter bevordering van waardig werk en arbeidsmigratie; evenals op de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling; de Addis Ababa-actieagenda; het Sendai-kader voor rampenrisicovermindering en de nieuwe stedelijke agenda.

3. Discussies over internationale migratie op mondiaal niveau zijn niet nieuw.
Wij herinneren aan de vooruitgang die is geboekt via de dialogen op hoog niveau van de Verenigde Naties over internationale migratie en ontwikkeling in 2006 en 2013.
We erkennen ook de bijdragen van het Wereldwijde Forum voor migratie en ontwikkeling dat in 2007 is gelanceerd.
Deze platforms hebben de weg geëffend voor de verklaring van New York voor vluchtelingen en migranten, waarmee we ons ertoe verbonden hebben om een Global Compact voor vluchtelingen uit te werken en dit Global Compact voor veilige, ordelijke en geregelde migratie in twee afzonderlijke processen over te nemen.
De twee Global Compacts vormen samen aanvullende internationale samenwerkingskaders die hun respectieve mandaten vervullen, zoals uiteengezet in de Verklaring van New York voor vluchtelingen en migranten, waarin wordt erkend dat migranten en vluchtelingen voor veel gemeenschappelijke uitdagingen en gelijksoortige kwetsbaarheden kunnen staan.

4. Vluchtelingen en migranten hebben recht op dezelfde universele mensenrechten en fundamentele vrijheden, die te allen tijde moeten worden gerespecteerd, beschermd en vervuld.
Migranten en vluchtelingen zijn echter afzonderlijke groepen die worden gereguleerd door afzonderlijke wettelijke kaders.
Alleen vluchtelingen hebben recht op de specifieke internationale bescherming zoals gedefinieerd door het internationale vluchtelingenrecht.
Dit Global Compact verwijst naar migranten en presenteert een samenwerkingskader dat migratie in al zijn dimensies aanpakt.

5. Als bijdrage aan het voorbereidende proces voor dit Global Compact erkennen wij de bijdragen die de lidstaten en relevante belanghebbenden tijdens de raadplegings- en inventarisatiefasen hebben gedeeld, evenals het rapport van de secretaris-generaal "Migratie voor iedereen laten werken".

6. Dit Global Compact is een mijlpaal in de geschiedenis van de wereldwijde dialoog en internationale samenwerking op het gebied van migratie.
Het is geworteld in de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en in de Addis Ababa-actieagenda en is geïnformeerd door de Verklaring van de Dialoog op Hoog Niveau over Internationale Migratie en Ontwikkeling die in oktober 2013 is aangenomen.
Het bouwt voort op het baanbrekende werk van de voormalige speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Internationale Migratie en Ontwikkeling, inclusief zijn verslag van 3 februari 2017.

7. Dit Global Compact presenteert een niet-juridisch [maar wel] bindend, samenwerkingskader dat voortbouwt op de verplichtingen die de lidstaten zijn overeengekomen in de Verklaring van New York voor vluchtelingen en migranten.
Het bevordert internationale samenwerking tussen alle relevante partijen op het gebied van migratie, waarbij wordt erkend dat geen enkele staat migratie alleen kan aanpakken, en handhaaft de soevereiniteit van staten en hun verplichtingen krachtens het internationale recht.

ONZE VISIE EN LEIDENDE BEGINSELEN

8. Dit Global Compact verklaard onze collectieve inzet voor het verbeteren van de samenwerking bij internationale migratie.
Migratie is door de geschiedenis heen een onderdeel van de menselijke ervaring geweest en we erkennen dat het een bron van welvaart, innovatie en duurzame ontwikkeling is in onze geglobaliseerde wereld, en dat deze positieve effecten kunnen worden geoptimaliseerd door migratiebeheer te verbeteren.
Het merendeel van de migranten over de hele wereld reist, leeft en werkt op een veilige, ordelijke en geregelde manier.
Niettemin beïnvloedt migratie onmiskenbaar onze landen, gemeenschappen, migranten en hun families op zeer verschillende en soms onvoorspelbare manieren.

9. Het is van cruciaal belang dat de uitdagingen en kansen van internationale migratie ons verenigen in plaats van verdelen.
Dit Global Compact beoogt ons gemeenschappelijk begrip, gedeelde verantwoordelijkheden en eenheid van doel met betrekking tot migratie, om het voor iedereen werkzaam te maken.

Gemeenschappelijk begrip

10. Dit Global Compact is het product van een niet eerder voorgekomen beoordeling van bewijs en gegevensverwerking, die zijn verzameld tijdens een open, transparant en inclusief proces.
We wisselde onze realiteiten uit en hoorden verschillende stemmen, welke ons gemeenschappelijke begrip van dit complexe fenomeen verrijkte en vormde.
We hebben geleerd dat migratie een beslissende factor is van onze geglobaliseerde wereld, samenlevingen aan elkaar verbindend in- en tussen alle regio's, waardoor we allen landen van herkomst, doorreis en bestemming worden.
We erkennen dat er een voortdurende behoefte is aan internationale inspanningen om onze kennis en analyses van migratie te intensiveren, omdat gedeelde inzichten beleid zullen verbeteren waardoor het potentieel van duurzame ontwikkeling voor iedereen zal ontsluiten.
We moeten kwaliteitsgegevens verzamelen en verspreiden.
We moeten ervoor zorgen dat huidige en potentiële migranten volledig worden geïnformeerd over hun rechten, plichten en opties voor veilige, ordelijke en geregelde migratie, en zich bewust zijn van de risico's van illegale migratie.
We moeten ook al onze burgers toegang geven tot objectieve, op feiten gebaseerde, duidelijke informatie over de voordelen en uitdagingen van migratie, met het oog op het wegnemen van misleidende verhalen die negatieve percepties over migranten genereren.

Gedeelde verantwoordelijkheden

11. Dit Global Compact biedt een 360-gradenvisie op internationale migratie en erkent dat een alomvattende aanpak nodig is om de algemene voordelen van migratie te optimaliseren, terwijl risico's en uitdagingen voor individuen en gemeenschappen in landen van herkomst, doorreis en bestemming worden aangepakt.
Geen enkel land kan de uitdagingen en kansen van dit wereldwijde fenomeen alleen aan.
Met deze alomvattende aanpak willen we veilige, geordende en regelmatige migratie mogelijk maken, terwijl we de incidentie en negatieve impact van illegale migratie verminderen door internationale samenwerking en een combinatie van maatregelen die in dit Global Compact worden voorgesteld.
We erkennen onze gedeelde verantwoordelijkheden ten opzichte van elkaar als lidstaten van de Verenigde Naties om elkaars behoeften en zorgen over migratie aan te pakken, en een overkoepelende verplichting om de mensenrechten van alle migranten te respecteren, te beschermen en te vervullen, ongeacht hun migratiestatus, en tegelijkertijd de veiligheid en welvaart van al onze gemeenschappen te bevorderen.

12. Dit Global Compact is bedoeld om de nadelige factoren en structurele factoren te verminderen die mensen belemmeren om duurzame middelen van bestaan in hun land van herkomst op te bouwen en te behouden, en hen zo te dwingen elders een toekomst te zoeken.
Het beoogt de risico's en kwetsbaarheden waarmee migranten in verschillende stadia van migratie worden geconfronteerd, te verminderen door hun mensenrechten te respecteren, te beschermen en te vervullen en hen zorg en hulp te bieden.
Het probeert legitieme zorgen van gemeenschappen weg te nemen, terwijl wordt erkend dat samenlevingen op verschillende schaalniveaus demografische, economische, sociale en ecologische veranderingen ondergaan die gevolgen kunnen hebben voor- en voortvloeien uit migratie.
Het streeft ernaar gunstige omstandigheden te creëren die alle migranten in staat stellen onze samenlevingen te verrijken door hun menselijke, economische en sociale capaciteiten, en zo hun bijdragen aan duurzame ontwikkeling op lokaal, nationaal, regionaal en mondiaal niveau te vergemakkelijken.

Eendrachtig doel

13. Dit Global Compact erkent dat veilige, ordelijke en regelmatige migratie voor iedereen werkt wanneer deze op een goed geïnformeerde, geplande en consensuele manier plaatsvindt. Migratie mag nooit een wanhoopsdaad zijn.
Wanneer dit het geval is, moeten we samenwerken om te reageren op de behoeften van migranten in kwetsbare situaties en de bijbehorende uitdagingen aangaan.
We moeten samenwerken om voorwaarden te creëren die gemeenschappen en individuen in staat stellen in veiligheid en waardigheid in hun eigen land te leven.
We moeten levens redden en migranten buiten levensgevaar houden.
We moeten migranten in staat stellen volwaardig lid te worden van onze samenlevingen, hun positieve bijdragen te benadrukken en inclusie- en sociale samenhang bevorderen.
We moeten meer voorspelbaarheid en zekerheid scheppen voor zowel staten, gemeenschappen als migranten.
Om dit te bereiken, verbinden we ons ertoe om veilige, geordende en geregelde migratie te vergemakkelijken en te verzekeren ten behoeve van iedereen.

14. Ons succes berust op het wederzijdse vertrouwen, de vastberadenheid en de solidariteit van staten om de doelstellingen en verplichtingen in dit Global Compact te realiseren.
In een geest van win-win-samenwerking verenigen we ons om de uitdagingen en kansen van migratie in al zijn dimensies aan te pakken via gedeelde verantwoordelijkheid en innovatieve oplossingen.
Het is met dit gemeenschappelijke doel dat we deze historische stap zetten, ons er volledig van bewust dat het Global Compact voor veilige, ordelijke en geregelde migratie een mijlpaal is, maar niet het einde van onze inspanningen.
We verbinden ons ertoe de multilaterale dialoog bij de Verenigde Naties voort te zetten door middel van een periodiek en doeltreffend controle-- en evaluatiemechanisme, waarbij we ervoor zorgen dat de woorden in dit document worden omgezet in concrete acties ten behoeve van miljoenen mensen in elke regio van de wereld.

15. We zijn het ermee eens dat deze Global Compact is gebaseerd op een reeks beleidsoverschrijdende en onderling afhankelijk leidende principes:

Mensgericht: de Global Compact heeft een sterk menselijk karakter, verbonden aan de migratie-ervaring zelf.
Het bevordert het welzijn van migranten en de leden van gemeenschappen in landen van herkomst, doorreis en bestemming.
Als gevolg hiervan stelt de Global Compact individuen voorop.

Internationale samenwerking: het Global Compact is een niet-juridisch [evenwel] bindend samenwerkingskader dat erkent dat geen enkele staat migratie alleen kan aanpakken vanwege het onlosmakelijke transnationale karakter van dit fenomeen.
Het vereist internationale, regionale en bilaterale samenwerking en dialoog.
Zijn autoriteit berust op zijn wederzijds instemmende aard, geloofwaardigheid, collectief eigendom, gezamenlijke uitvoering, controle en evaluatie.

Nationale soevereiniteit: het Global Compact bevestigt opnieuw het soevereine recht van staten om hun nationale migratiebeleid en hun voorrecht om migratie binnen hun rechtsgebied te regelen, in overeenstemming met het internationale recht, te bepalen.
Binnen hun soevereine jurisdictie kunnen staten onderscheid maken tussen legale en illegale migratiestatus, inclusief bij het bepalen van hun wetgevende- en beleidsmaatregelen voor de implementatie van het Global Compact, rekening houdend met verschillende nationale realiteiten, beleid, prioriteiten en vereisten voor toegang, verblijf en werk, in overeenstemming met het internationale recht.

Rechtsstaat en eerlijk proces: het Global Compact erkent dat respect voor de rechtsstaat, een eerlijk proces en toegang tot de rechter fundamenteel zijn voor alle aspecten van migratiebeheer.
Dit betekent dat de staat, openbare- en particuliere instellingen en entiteiten, evenals personen zelf verantwoordelijk zijn voor wetten die publiekelijk worden afgekondigd, gelijkelijk [volgens art.1 GW] worden afgedwongen en onafhankelijk worden berecht, en deze in overeenstemming zijn met het internationale recht.

Duurzame ontwikkeling: het Global Compact is geworteld in de 2030 Agenda voor duurzame ontwikkeling en bouwt voort op de erkenning dat migratie een multidimensionale realiteit is die van groot belang is voor de duurzame ontwikkeling van landen van herkomst, doorreis en bestemming, waarvoor overeenstemming en alomvattende antwoorden vereist zijn.
Migratie draagt bij aan positieve ontwikkelingsresultaten en aan het realiseren van de doelstellingen van Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, met name wanneer deze goed wordt beheerd.
Het Global Compact heeft als doel het potentieel van migratie te benutten voor het bereiken van alle duurzame ontwikkelingsdoelen, evenals de uitwerking die deze prestatie zal hebben op migratie in de toekomst.

Mensenrechten: het Global Compact is gebaseerd op internationale mensenrechtenwetgeving en handhaaft de principes van geen achteruitgang en non-discriminatie.
Door de Global Compact te implementeren, garanderen we effectief respect, bescherming en naleving van de mensenrechten van alle migranten, ongeacht hun migratiestatus, in alle fasen van de migratiecyclus.
We herbevestigen ook de verbintenis om alle vormen van discriminatie uit te bannen, inclusief racisme, vreemdelingenhaat en onverdraagzaamheid jegens migranten en hun families.

Geslachtsgevoelig: de Global Compact zorgt ervoor dat de mensenrechten van vrouwen, mannen, meisjes en jongens worden gerespecteerd in alle fasen van migratie, en hun specifieke behoeften goed worden begrepen en aangepakt en dat ze worden bekrachtigd als factoren voor verandering.
De heersende stroming is vanuit het geslachtsperspectief, geslachtsgelijkheid bevorderend en de bekrachtiging van alle vrouwen en meisjes, waarbij hun onafhankelijkheid, keuzevrijheid en leiderschap worden erkend om het beeld van slachtofferschap van migrantenvrouwen weg te nemen.

Kindgevoelig: de Global Compact promoot bestaande internationale wettelijke verplichtingen met betrekking tot de rechten van het kind en handhaaft te allen tijde het principe van belangenbehartiging van het kind, als een primaire overweging in alle situaties met betrekking tot kinderen in de context van internationale migratie, inclusief onbegeleide en [van ouders] gescheiden kinderen.

Geheel overheidsbeleid: het Global Compact is van mening dat migratie een multidimensionale realiteit is die niet door één overheidsbeleidsector alleen kan worden aangepakt. Om effectief migratiebeleid en -werkwijzen te ontwikkelen en te implementeren, is een aanpak van de hele overheid nodig om te zorgen voor horizontale- en verticale beleidssamenhang in alle sectoren en overheidsniveaus.

Maatschappelijke benadering: het Global Compact bevordert brede meerdere belanghebbende partnerschappen om migratie aan te pakken in al zijn dimensies inclusief migranten, verstrooide bevolkingen (diaspora's), lokale gemeenschappen, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld, de particuliere sector, parlementariërs, vakbonden, nationale mensenrechteninstellingen, de media en andere relevante belanghebbenden bij migratiebeheer.

ONS SAMENWERKINGSKADER 

16. Met de Verklaring van New York voor Vluchtelingen en Migranten hebben we een politieke verklaring en een reeks verbintenissen aangenomen.
We herbevestigen die verklaring in haar geheel en bouwen daarop voort door het volgende samenwerkingskader op te stellen, bestaande uit 23 doelstellingen, uitvoering, alsmede controle- en evaluatie.
Elke doelstelling bevat een verbintenis, gevolgd door een reeks acties die als relevante beleidsinstrumenten en optimale werkwijzen worden beschouwd.
Om de 23 doelstellingen te bereiken, zullen we deze maatregelen aanboren voor een veilige, geordende en geregelde migratie langs de migratiecyclus.

Doelstellingen voor veilige, ordelijke en regelmatige migratie

(1) Verzamel en gebruik nauwkeurige en uitgesplitste gegevens als basis voor op feiten gebaseerd beleid
(2) Minimaliseer de nadelige factoren en structurele factoren die mensen ertoe bewegen hun land van oorsprong te verlaten
(3) Zorg voor nauwkeurige en tijdige informatie in alle fasen van de migratie
(4) Zorg ervoor dat alle migranten het bewijs van hun juridische identiteit en voldoende documentatie hebben
(5) Verbeter de beschikbaarheid en flexibiliteit van paden voor legale migratie
(6) Vergemakkelijk eerlijke en ethische werving en waarborg voorwaarden die fatsoenlijk werk garanderen
(7) Pak kwetsbaarheden in migratie aan en verminder deze
(8) Red levens en zorg voor gecoördineerde internationale inspanningen voor vermiste migranten
(9) Versterk de transnationale reactie op smokkel van migranten
(10) Mensenhandel voorkomen, bestrijden en uitroeien in het kader van internationale migratie
(11) Beheer grenzen op een geïntegreerde, veilige en gecoördineerde manier
(12) Versterking van de zekerheid en voorspelbaarheid in migratieprocedures voor passende doorlichting, beoordeling en doorverwijzing
(13) Gebruik migratiedetentie alleen als laatste redmiddel en werk aan alternatieven
(14) Verbetering van consulaire (via consulaat) bescherming, bijstand en samenwerking tijdens de migratiecyclus
(15) Toegang bieden tot basisdiensten voor migranten
(16) Migranten en samenlevingen in staat stellen volledige integratie en sociale samenhang te realiseren
(17) Elimineer alle vormen van discriminatie en bevorder een op feiten gebaseerde openbare discussie om beeldvorming van migratie vorm te geven
(18) Investeer in de ontwikkeling van vaardigheden en vergemakkelijk de wederzijdse erkenning van vaardigheden, kwalificaties en bekwaamheden
(19) Creëer voorwaarden voor migranten en verstrooide bevolkingen om volledig bij te dragen aan duurzame ontwikkeling in alle landen
(20) Bevorder snellere, veiligere en goedkopere overdracht van overboekingen en bevorder de financiële inclusie van migranten
(21) Werk samen bij het faciliteren van veilige en waardige terugkeer en wedertoelating, evenals duurzame re-integratie
(22) Mechanismen instellen voor de overdraagbaarheid van socialezekerheidsrechten en verdiende voordelen
(23) Versterken van internationale samenwerking en wereldwijde partnerschappen voor veilige, ordelijke en geregelde migratie.

DOELSTELLINGEN EN VERBINTENISSEN

DOELSTELLING 1: Verzamel en gebruik nauwkeurige en uitgesplitste gegevens als basis voor bewijslastgebaseerd beleid

17. We verbinden ons ertoe de wereldwijde gegevensbasis over internationale migratie te versterken door te verbeteren en te investeren in het verzamelen, analyseren en verspreiden van nauwkeurige, betrouwbare, vergelijkbare gegevens, uitgesplitst naar geslacht, leeftijd, migratiestatus en andere kenmerken die relevant zijn in nationale verbanden, terwijl we het recht handhaven op privacy onder internationale mensenrechtenwetgeving en bescherming van persoonlijke gegevens.
We verbinden ons er verder toe te waarborgen dat deze gegevens onderzoek bevorderen, een samenhangende en op feiten gebaseerde beleidsvorming en een goed geïnformeerde openbare discussie begeleiden, en zorgen voor een effectieve controle en evaluatie van de uitvoering van verbintenissen in de loop van de tijd.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Uitwerken en ten uitvoer brengen van een uitgebreide strategie voor het verbeteren van migratiegegevens op lokaal, nationaal, regionaal en wereldwijd niveau, met de deelname van alle relevante belanghebbenden, onder begeleiding van de Statistische Commissie van de Verenigde Naties, door harmonisatie van methoden voor gegevensverzameling en intensivering van analyses en verspreiding van migratie-gerelateerde gegevens en indicatoren

b) Verbetering van de internationale vergelijkbaarheid en verenigbaarheid van migratiestatistieken en nationale gegevenssystemen, onder meer door de statistische definitie van de internationale migrant verder te ontwikkelen en toe te passen, een reeks normen uit te werken om migrantenbestanden en -stromen te meten en documenteren van migratiepatronen en trends, kenmerken van migranten evenals motieven en gevolgen van migratie

c) Een wereldwijd programma ontwikkelen om nationale capaciteiten op het gebied van gegevensverzameling, -analyse en -verspreiding op te bouwen en gegevensuitwissling, ontbrekende gegevens aan te vullen en belangrijke migratietrends te beoordelen, die samenwerking tussen relevante belanghebbenden op alle niveaus aanmoedigt, specifieke training, financiële ondersteuning en technische bijstand biedt, gebruikmakend van nieuwe gegevensbronnen, waaronder alle gegevens, door elk van de 164 landen verzameld, (big data), en wordt regelmatig geëvalueerd door de Statistische Commissie van de Verenigde Naties

d) Verzamel, analyseer en gebruik gegevens over de effecten en voordelen van migratie, evenals de bijdragen van migranten en verstrooide bevolkingen aan duurzame ontwikkeling, met het oog op informatie over de uitvoering van Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en aanverwante strategieën en programma's op lokaal, nationaal, regionaal en wereldwijd niveau

e) Ondersteuning van de verdere ontwikkeling van en samenwerking tussen bestaande, wereldwijde en regionale gegevensbestanden en opslagplaatsen, waaronder de IOM Global Migration Data Portal en de Bank Global Knowledge Partnership on Migration and Development, met het oog op het systematisch consolideren van relevante gegevensbestanden op een transparante en gebruikersvriendelijke manier, onderwijl samenwerking tussen instanties aanmoedigend om overlappingen te voorkomen

f) Opzetten en versterken van regionale centra voor onderzoek en training op het gebied van migratie of migratieobservatoria, zoals het Afrikaans Observatorium voor Migratie en Ontwikkeling, om gegevensbestanden te verzamelen en te analyseren in overeenstemming met de normen van de Verenigde Naties, inclusief over effectieve werkwijzen, de bijdragen van migranten, de overkoepelend het economisch, sociaal en politiek voordeel (effect?) en beproevingen van migratie in de landen van herkomst, doorreis en bestemming, evenals drijfveren voor migratie, met het oog op het vaststellen van gedeelde strategieën en de waarden maximaliseren van uitgesplitste migratiegegevens, in coördinatie met bestaande regionale en subregionale mechanismen.

g) Verbetering van de nationale gegevensverzameling door migratiegerelateerde onderwerpen zo vroeg mogelijk in nationale tellingen te integreren, zoals op geboorteland, geboorteland van ouders, land van burgerschap, land van verblijf vijf jaar voorafgaand aan de telling, meest recente aankomstdatum en reden voor migratie, ter verzekering van tijdige analyse en verspreiding van de resultaten, uitgesplitst en getabelleerd in overeenstemming met internationale normen, voor statistische doeleinden

h) Uitvoeren van enquêtes m.b.t. huishoudens, beroepsbevolking en andere om informatie te verzamelen over de sociale en economische integratie van migranten of voegen standaard migratie modules toe aan bestaande enquêtes onder huishoudens om de nationale, regionale en internationale vergelijkbaarheid te verbeteren, en maak verzamelde gegevens beschikbaar door middel van publiekelijk gebruik van statistische microgegevensbestanden

i) Verbetering van de samenwerking tussen staatseenheden die verantwoordelijk zijn voor migratiegegevens en nationale bureaus voor de statistiek om migratiegerelateerde statistieken te produceren, inclusief door gebruik te maken van administratieve registers voor statistische doeleinden, zoals grensregisters, visa, verblijfsvergunningen, bevolkingsregisters en andere relevante bronnen, terwijl het recht wordt gehandhaafd op privacy en bescherming van persoonsgegevens

j) Natiespecifieke migratieprofielen ontwikkelen en gebruiken, met uitgesplitste gegevens over alle migratie gerelateerde aspecten in een nationale context, inclusief die over de behoeften van de arbeidsmarkt, de vraag naar en beschikbaarheid van vaardigheden, de economische, ecologische en sociale gevolgen van migratie, overboekingskosten , gezondheid, onderwijs, beroep, leef- en werkomstandigheden, lonen en de behoeften van migranten en ontvangende gemeenschappen om een op feiten gebaseerd migratiebeleid te ontwikkelen

k) Werk samen met relevante belanghebbenden in landen van herkomst, doorreis en bestemming ter ontwikkeling van onderzoek, studies en enquêtes over de onderlinge samenhang tussen migratie en de drie dimensies van duurzame ontwikkeling, de bijdragen en vaardigheden van migranten en verstrooide bevolking, evenals hun banden met de landen van oorsprong en bestemming

DOELSTELLING 2: Minimaliseer de nadelige oorzaken en structurele factoren die mensen ertoe bewegen hun land van herkomst te verlaten

18. We verbinden ons ertoe om gunstige politieke, economische, sociale en ecologische omstandigheden te creëren voor mensen om een vreedzaam, productief en duurzaam leven in hun eigen land te leiden en hun persoonlijke ambities te vervullen, terwijl we ervoor zorgen dat wanhoop en verslechterende leefmilieus hen niet dwingen om, middels illegale migratie, elders in hun levensonderhoud te voorzien.
We verbinden ons er verder toe om te zorgen voor een tijdige en volledige uitvoering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, en om voort te bouwen op en te investeren in de implementatie van andere bestaande kaderregelingen, om de algehele invloed van het Global Compact te vergroten om veilige, ordelijke en geregelde migratie te faciliteren.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Bevordering van de uitvoering van Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, met inbegrip van de Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling en de Actieagenda van Addis Ababa, en de toezegging om de meest achter geblevene als eerste te bereiken, evenals de Overeenkomst van Parijs en het Sendai-kader voor rampenrisicovermindering 2015-2030

b) Investeren in programma's die de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen door Staten versnellen met als doel de nadelige factoren en structurele factoren weg te nemen die mensen ertoe brengen hun land van herkomst te verlaten, onder meer door uitroeiing van armoede, voedselzekerheid, gezondheid en sanitaire voorzieningen, onderwijs, inclusieve economische groei, infrastructuur, stedelijke- en plattelandsontwikkeling, werkgelegenheidsschepping, fatsoenlijk werk, geslachtsgelijkheid en emancipatie van vrouwen en meisjes, veerkracht en rampenrisicovermindering, matiging van en aanpassing aan klimaatverandering, gericht op de sociaaleconomische effecten van alle vormen van geweld, non-discriminatie, rechtsstaat en goed bestuur, toegang tot de rechter en bescherming van de mensenrechten, en het creëren en onderhouden van vreedzame en inclusieve samenlevingen met effectieve, verantwoordelijke en transparante instellingen.

c) Instellen of aanscherpen van mechanismen om de ontwikkeling van risico's en bedreigingen die migratiebewegingen kunnen activeren of beïnvloeden, te volgen en erop te anticiperen, systemen voor vroegtijdige waarschuwing aanscherpen, noodprocedures en hulpmiddelen ontwikkelen, noodoperaties oprichten alsmede bijstand verlenen na noodsituaties, in nauwe samenwerking met en ondersteuning van andere staten, relevante nationale en lokale autoriteiten, Nationale Mensenrechteninstellingen, en de burgermaatschappij.

d) Investeren in duurzame ontwikkeling op lokaal en nationaal niveau in alle regio's, zodat alle mensen hun leven kunnen verbeteren en hun ambities kunnen realiseren, door aanhoudend te bevorderen, inclusieve en duurzame economische groei, onder meer door middel van particuliere en buitenlandse directe investeringen en handelsvoorkeuren, om gunstige voorwaarden te creëren die gemeenschappen en individuen de kans geven te profiteren van mogelijkheden in hun eigen land en het stimuleren van duurzame ontwikkeling.

e) Investeren in de ontwikkeling van menselijk kapitaal door het bevorderen van ondernemerschap, onderwijs, beroepsopleiding en programma's voor de ontwikkeling van vaardigheden en partnerschappen, het creëren van productieve werkgelegenheid, in overeenstemming met de behoeften van de arbeidsmarkt, en in samenwerking met de particuliere sector en vakbonden, met het oog op het verminderen van de jeugdwerkloosheid, het vermijden van het wegtrekken van de intellectuele bovenlaag en het optimaliseren van de intellectuele bovenlaag in landen van herkomst, en het benutten van het demografische dividend (red; een aandeel in de winst van uit bevolkingssamenstelling)

f) Aanscherpen van de samenwerking tussen humanitaire- en ontwikkelingspartijen, onder meer door gezamenlijke analyse, meervoudige-donorbenaderingen en meerjarige financieringscycli, om lange termijn reacties en -resultaten te ontwikkelen die de rechten van de getroffen personen verzekeren, de veerkracht en de verwerkingscapaciteiten van bevolkingen, evenals economische- en sociale zelfredzaamheid, en door ervoor te zorgen dat deze inspanningen rekening houden met migratie.

g) Rekening houdend met migranten bij nationale noodtoestand tijdens paraatheid en aanpak, onder meer door rekening te houden met relevante aanbevelingen van door de staat geleide raadplegende procedures, zoals de Richtlijnen voor de Bescherming van Migranten in landen met conflicten of natuurrampen (MICIC-richtlijnen).

Natuurrampen, de negatieve effecten van klimaatverandering en aantasting van het milieu

h) Aanscherpen van gezamenlijke analyse en het delen van informatie om migratiebewegingen beter in kaart te brengen, te begrijpen, te voorspellen en aan te pakken, zoals bewegingen die kunnen optreden als gevolg van natuurrampen die plotseling of langzaam tot stand komen, de nadelige effecten van klimaatverandering, milieuschade en andere zorgwekkende situaties, terwijl tegelijkertijd de doelmatige eerbiediging, bescherming en naleving van de mensenrechten van alle migranten wordt gewaarborgd

i) Ontwikkeling van aanpassings- en veerkrachtsstrategieën voor natuurrampen die plotseling of langzaam tot stand komen, de nadelige effecten van klimaatverandering en milieuschade, zoals woestijnvorming, bodemaantasting, droogte en zeespiegelstijging, rekening houdend met de mogelijke gevolgen voor migratie, terwijl onderkennend dat aanpassing in het land van herkomst een prioriteit is

j) Verplaatsingsoverwegingen integreren in strategieën voor rampenparaatheid en bevordering van samenwerking met buurlanden en andere relevante landen ter voorbereiding op vroegtijdige waarschuwing, rampenplanning, voorraadvorming, coördinatiemechanismen, evacuatieplanning, opvang- en hulpverleningmaatregelen en verstrekken van openbare informatie

k) Harmoniseer en ontwikkel benaderingen en mechanismen op subregionaal- en regionaal niveau om de kwetsbaarheden aan te pakken van personen die getroffen zijn door natuurrampen met plotselinge en langzame aanvang, door ervoor te zorgen dat zij toegang hebben tot humanitaire hulp die aan hun eerste levensbehoeften voldoen met volledige eerbiediging van hun rechten ongeacht waar [in welk land] zij zich bevinden, en door het bevorderen van duurzame resultaten die de veerkracht en zelfredzaamheid vergroten, rekening houdend met de capaciteiten van alle betrokken landen

l) Ontwikkelen van samenhangende benaderingen om de uitdagingen van migratiebewegingen aan te pakken in verband van natuurrampen met een plotselinge en langzame aanvang, onder meer door rekening te houden met relevante aanbevelingen van door de staat geleide raadgevende procedures, zoals de Agenda voor de Bescherming van Grensoverschrijdende Ontheemde Personen in Samenhang met Rampen en Klimaatverandering en het Platform voor Rampenbestrijding.

DOELSTELLING 3: Zorg voor nauwkeurige en tijdige informatie in alle fasen van de migratie

19. Wij verbinden ons ertoe onze inspanningen op te voeren om accurate, tijdige, toegankelijke en transparante informatie te verschaffen, beschikbaar te stellen en te verspreiden over migratiegerelateerde aspecten voor en tussen staten, gemeenschappen en migranten in alle migratiefasen.
We verbinden ons er verder toe deze informatie te gebruiken om migratiebeleid te ontwikkelen dat een hoge mate van voorspelbaarheid en zekerheid biedt voor alle betrokken partijen.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Lanceer en publiceer een gecentraliseerde en publiek toegankelijke nationale website om informatie beschikbaar te stellen over geregelde migratieopties, zoals landspecifieke immigratiewetten en -beleid, visumvereisten, aanvraagformaliteiten, vergoedingen en conversiecriteria, vereisten voor werkvergunningen, vereisten voor beroepskwalificatie, geloofsbrieven beoordeling en gelijkwaardigheid, opleidings- en studiemogelijkheden en kosten en voorwaarden voor levensonderhoud om de beslissingen van migranten te informeren

b) Bevorderen en verbeteren van systematische bilaterale, regionale en internationale samenwerking en dialoog om informatie uit te wisselen over migratiegerelateerde trends, onder meer via gezamenlijke gegevensbestanden, online platforms, internationale opleidingscentra en verbindingsnetwerken, met behoud van het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens

c) Creëer open en toegankelijke informatiepunten langs relevante migratieroutes die migranten kunnen doorverwijzen naar kindgevoelige en geslachtsgevoelige ondersteuning en begeleiding, bied mogelijkheden om te communiceren met consulaire vertegenwoordigers van het land van herkomst en stel relevante informatie beschikbaar, inclusief over mensenrechten en fundamentele vrijheden, passende bescherming en bijstand, opties en trajecten voor geregelde migratie en mogelijkheden voor terugkeer, in een taal die de betrokken persoon begrijpt

d) Nieuw aangekomen migranten voorzien van gerichte, geslachtsgevoelige-, kindgevoelige-, toegankelijke- en uitgebreide informatie en juridische richtlijnen over hun rechten en plichten, inclusief over de naleving van nationale en lokale wetten, het verkrijgen van werk- en verblijfsvergunningen, statusaanpassingen, registratie bij autoriteiten, toegang tot justitie om klachten in te dienen over rechtenschendingen, evenals over toegang tot basisdiensten

e) Bevorder meertalige-, geslachtsgevoelige- en op feiten gebaseerde informatiecampagnes en organiseer bewustmakingsevenementen en oriëntatietrainingen vóór vertrek in landen van herkomst, in samenwerking met lokale autoriteiten, consulaire en diplomatieke missies, de particuliere sector, de academische wereld, migranten en verstrooide bevolkingsorganisaties en het maatschappelijk middenveld om veilige, ordelijke en geregelde migratie te bevorderen en de risico's van illegale en onveilige migratie te benadrukken.

DOELSTELLING 4: Ervoor zorgen dat alle migranten een bewijs van hun juridische identiteit en deugdelijke documentatie hebben

20. Wij verbinden ons ertoe het recht van alle personen op een wettelijke identiteit te vervullen door al onze onderdanen te voorzien van een bewijs van nationaliteit en relevante documentatie, waardoor nationale- en lokale autoriteiten de wettelijke identiteit van een migrant kunnen vaststellen bij binnenkomst, tijdens verblijf en bij terugkeer, evenals om effectieve migratieprocedures, efficiënte dienstverlening en verbeterde openbare veiligheid te waarborgen.
We verbinden ons er verder toe om ervoor te zorgen, door passende maatregelen, dat migranten in alle stadia van migratie deugdelijke documentatie en burgerlijke registratiedocumenten, zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensakte, krijgen als middel om migranten in staat te stellen hun mensenrechten effectief uit te oefenen.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Verbetering van burgerregistersystemen, met bijzondere aandacht voor het bereiken van niet-geregistreerde personen en onze onderdanen die in andere landen wonen, onder meer door relevante identiteits- en burgerlijke standdocumenten te verstrekken, capaciteiten te verbeteren en te investeren in informatie- en communicatietechnologieoplossingen, terwijl het recht op privacy en bescherming van persoonlijke gegevens gehandhaafd wordt.

b) Harmoniseren van reisdocumenten in overeenstemming met de specificaties van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie om uitwisselbare- en universele erkenning van reisdocumenten te vergemakkelijken, en om identiteitsfraude en documentvervalsing te bestrijden, inclusief door te investeren in digitalisering en verbeteringsmechanismen voor het delen van biometrische gegevens, terwijl het recht op privacy wordt gehandhaafd en persoonlijke gegevens worden beschermd

c) Zorgen voor deugdelijke, tijdige, betrouwbare en toegankelijke consulaire documentatie voor onze onderdanen die in andere landen wonen, inclusief identiteits- en reisdocumenten, gebruikmakend van informatie- en communicatietechnologie, en gemeenschapsbereik, in het bijzonder in afgelegen gebieden

d) Vergemakkelijk de toegang tot persoonlijke documentatie, zoals paspoorten en visa, en zorg ervoor dat relevante voorschriften en criteria om dergelijke documentatie te verkrijgen niet-discriminerend zijn, door een geslachtsgevoelige en leeftijdgevoelige beoordeling uit te voeren om een verhoogd risico op kwetsbaarheden tijdens de migratiecyclus te voorkomen

e) Maatregelen aanscherpen om staatloosheid te verminderen, onder meer door de geboorten van migranten te registreren, ervoor te zorgen dat vrouwen en mannen hun nationaliteit ook aan hun kinderen kunnen verlenen en de nationaliteit te verlenen aan kinderen die op het grondgebied van een andere staat zijn geboren, met name in situaties waarin een kind anders staatloos zou zijn, volledig respecteren van het mensenrecht op een nationaliteit en in overeenstemming met de nationale wetgeving

f) Controleren en bijstellen van vereisten om de nationaliteit te bewijzen in dienstverleningscentra om ervoor te zorgen dat migranten zonder bewijs van nationaliteit of juridische identiteit niet uitgesloten zijn van basisdiensten en hun mensenrechten niet worden ontzegd

g) Voortbouwen op bestaande werkwijzen op lokaal niveau die deelname aan het gemeenschapsleven vergemakkelijken, zoals interactie met autoriteiten en toegang tot van toepassing zijnde diensten, door het uitgeven van registratiekaarten aan alle personen die in een gemeente wonen, inclusief migranten, die elementaire persoonlijke informatie bevatten, terwijl het geen rechten op burgerschap of ingezetenschap inhoudt.

DOELSTELLING 5: Verbetering van de beschikbaarheid en flexibiliteit van paden voor geregelde migratie

21. We verbinden ons ertoe om opties en trajecten voor geregelde migratie aan te passen op een manier die arbeidsmobiliteit en fatsoenlijk werk mogelijk maakt, rekening houdend met de bevolkingssamenstelling en feitelijke arbeidsmarkt, optimaliseren van opleidingsmogelijkheden, het recht op gezinsleven handhaven en handelend op de behoeften van migranten in een kwetsbare situatie, met het oog op het uitbreiden van en verscheidenheid aanbrengen in de beschikbaarheid van routes voor veilige, ordelijke en geregelde migratie.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Op mensenrechten gebaseerde en geslachtsgevoelige bilaterale-, regionale en multilaterale arbeidsmobiliteitsovereenkomsten ontwikkelen met sectorspecifieke standaard arbeidsvoorwaarden in samenwerking met betrokken belanghebbenden [partijen], op basis van betreffende IAO-normen (Red; Int. Arbeidsorganisatie), richtlijnen en grondbeginselen, in overeenstemming met internationale mensenrechten en arbeidsrecht

b) Regionale en transregionale arbeidsmobiliteit vergemakkelijken door internationale en bilaterale samenwerkingsregelingen, zoals vrij verkeer, visumliberalisering of meerlandenvisa, en samenwerkingskaders voor arbeidsmobiliteit, in overeenstemming met nationale prioriteiten, behoeften van de lokale markt en aanbod van vaardigheden

c) Controleren en bijstellen van bestaande opties en trajecten voor geregelde migratie, om de afstemming van vaardigheden op de arbeidsmarkten te optimaliseren, feitelijke bevolkingssamenstelling en ontwikkelingsuitdagingen en kansen aan te pakken, in overeenstemming met de lokale en nationale eisen van de arbeidsmarkt en het aanbod van vaardigheden, in overleg met de particuliere sector en andere belangenpartijen.

d) Ontwikkel flexibele, op rechten gebaseerde en geslachtsgevoelige arbeidsmobiliteitsprogramma's voor migranten, in overeenstemming met de lokale en nationale arbeidsmarktbehoeften en het aanbod van vaardigheden op alle vaardigheidsniveaus, inclusief tijdelijke, seizoensgebonden, circulaire en versnellende programma's op het gebied van arbeidstekorten, door flexibele, converteerbare en niet-discriminerende visum- en vergunningsopties te bieden, zoals voor permanent en tijdelijk werk, meervoudige studie, zaken, verblijf, investeringen en ondernemerschap

e) Bevordering van effectieve afstemming van vaardigheden in de nationale economie door lokale autoriteiten en andere relevante belanghebbenden, met name de particuliere sector en vakbonden, te betrekken bij de analyse van de lokale arbeidsmarkt, identificatie van gebreken in vaardigheden, definitie van vereiste vaardighedenprofielen en evaluatie van de doeltreffendheid van arbeidsmigratiebeleid om op de markt afgestemde contractuele arbeidsmobiliteit via geregelde trajecten te waarborgen

f) Bevorder efficiënte en effectieve programma's voor passende vaardigheden door het verkorten van visum- en vergunning verwerkingstijden voor standaard werkvergunningen en door het aanbieden van versnelde en gefaciliteerde visum- en vergunningsverwerking voor werkgevers met een reputatie van naleving

g) Ontwikkel of bouw voort op bestaande nationale en regionale praktijken voor toelating en verblijf van passende duur op basis van medelevende, humanitaire of andere overwegingen voor migranten die gedwongen zijn hun land van herkomst te verlaten, vanwege plotselinge natuurrampen en andere zorgwekkende situaties, zoals door het verstrekken van humanitaire visa, particuliere sponsoring, toegang tot onderwijs voor kinderen en tijdelijke werkvergunningen, zolang aanpassing in of terugkeer naar hun land van herkomst niet mogelijk is

h) Samenwerken om oplossingen te identificeren, ontwikkelen en verbeteren voor migranten die hun land van herkomst moeten verlaten als gevolg van natuurrampen die langzaam opkomen, de nadelige gevolgen van klimaatverandering en milieuschade, zoals woestijnvorming, bodemaantasting, droogte en zeespiegelstijging, inclusief uitwerken van relocatie [evacuatie] en visumopties, in gevallen waarin aanpassing of terugkeer naar het land van herkomst niet mogelijk is

i) De toegang tot procedures voor gezinshereniging voor migranten op alle vaardigheidsniveaus vergemakkelijken door passende maatregelen die de verwezenlijking van het recht op gezinsleven en de beste belangen van het kind bevorderen, onder meer door de toepasbare eisen te beoordelen en te herzien, zoals inkomen, taalvaardigheid, verblijfsduur, werkvergunning en toegang tot sociale zekerheid en diensten

j) Beschikbare opties voor academische bewegingsvrijheid uitbreiden, onder meer via bilaterale en multilaterale overeenkomsten die academische uitwisselingen vergemakkelijken, zoals beurzen voor studenten en academische beroepen, gastdocenten, gezamenlijke opleidingsprogramma's en internationale onderzoeksmogelijkheden, in samenwerking met academische instellingen en andere betrokken partijen.

DOELSTELLING 6: Eerlijke en ethische personeelswerving bevorderen en voorwaarden waarborgen die fatsoenlijk werk garanderen

22. We verbinden ons ertoe bestaande wervingsmechanismen te herzien om te garanderen dat ze eerlijk en ethisch zijn, en om alle migrerende werknemers te beschermen tegen alle vormen van uitbuiting en misbruik om fatsoenlijk werk te garanderen en maximaliseer de sociaaleconomische bijdragen van migranten in zowel hun land van herkomst als van bestemming.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Bevordering van de ondertekening, bekrachtiging, toetreding en inwerkingtreding van relevante internationale overeenkomsten met betrekking tot internationale arbeidsmigratie, arbeidsrechten, fatsoenlijk werk en dwangarbeid.

b) Voortbouwen op het werk van bestaande bilaterale, subregionale en regionale platforms die obstakels hebben overwonnen en beste werkwijzen in arbeidsbewegingsvrijheid hebben geïdentificeerd, door het bevorderen van een regio-overschrijdende dialoog om deze kennis te delen, en om de volledige eerbiediging van de mensen- en arbeidsrechten van migrerende werknemers op alle vaardigheidsniveaus, inclusief binnenlandse werknemers.

c) Verbetering van de voorschriften voor openbare en particuliere wervingsbureaus, teneinde deze in overeenstemming te brengen met internationale richtlijnen en beste werkwijzen, verhinder dat wervers en werkgevers wervings- of aanverwante kosten aan migrerende werknemers in rekening te brengen of wervingskosten te verschuiven [naar een later punt in de tijd], of aanverwante kosten aan arbeidsmigranten om schuldslavernij, dwangarbeid en uitbuiting te voorkomen, inclusief door verplichte, afdwingbare procedures vast te stellen voor effectieve regulering van en toezicht op de wervingssector

d) Partnerschappen aangaan met alle belanghebbende partijen, inclusief werkgevers, werknemersorganisaties voor migranten en vakbonden, om ervoor te zorgen dat aan migrerende werknemers schriftelijke contracten worden verstrekt en kennis wordt genomen van de bepalingen daarin, de voorschriften met betrekking tot internationale werving en selectie van werknemers in het land van bestemming, hun rechten en plichten, evenals over hoe toegang te krijgen tot effectieve klachten- en vergoedingsmechanismen, in een taal die zij begrijpen

e) Nationale wetten vaststellen en uitvoeren die schendingen van mensenrechten en arbeidsrechten bestraffen, met name in gevallen van dwangarbeid en kinderarbeid, in samenwerking met de handelsgemeenschap, waaronder werkgevers, wervers, onderaannemers en leveranciers, partnerschappen opbouwen die voorwaarden voor fatsoenlijk werk bevorderen, misbruik en uitbuiting voorkomen, alsmede te waarborgen dat de functies en verantwoordelijkheden binnen de wervings- en werkgelegenheidsprocedures duidelijk worden omschreven, waardoor de transparantie van de toeleveringsketen wordt verbeterd

f) Aanscherping van de handhaving van eerlijke en ethische normen en beleid voor werving, en fatsoenlijk werk, door verbetering van het vermogen van arbeidsinspecteurs en andere autoriteiten om wervers, werkgevers en dienstverleners in alle sectoren beter te controleren, en ervoor te zorgen dat de internationale mensenrechten en arbeidswetgeving worden nageleefd om alle vormen van uitbuiting, slavernij, horigheid en gedwongen-, verplichte- of kinderarbeid te voorkomen.

g) Ontwikkelen en verbeteren van arbeidsmigratie en eerlijke en ethische wervingsprocessen waarmee migranten van werkgever kunnen veranderen en de omstandigheden of duur van hun verblijf kunnen wijzigen met minimale administratieve lasten, terwijl grotere kansen voor waardig werk en eerbied voor internationale mensenrechten en arbeidsrecht worden bevorderd

h) Maatregelen nemen die in beslagname of het achterhouden van arbeidscontracten en reis- of identiteitsdocumenten van migranten zonder hun toestemming verbieden om misbruik te voorkomen, alle vormen van uitbuiting, gedwongen-, verplichte- en kinderarbeid, afpersing en andere afhankelijkheidssituaties te voorkomen, en migranten toestaan hun mensenrechten volledig uit te oefenen

i) Migrerende werknemers die bezoldigde en contractuele arbeid verrichten dezelfde arbeidsrechten en bescherming bieden die gelden voor alle werknemers in de desbetreffende sector, zoals het recht op rechtvaardige en gunstige arbeidsvoorwaarden, gelijk loon voor werk van gelijke waarde, op vrijheid van vreedzaamheid vergaderen en verenigen, en volgens de hoogst haalbare standaard van lichamelijke en geestelijke gezondheid, onder meer door middel van loonbeschermingsmechanismen, maatschappelijke dialoog en lidmaatschap van vakbonden

j) Zorgen dat migranten die in de informele [illegale] economie werken, veilige toegang hebben tot doeltreffende verslaglegging [proces-verbaal], klachten- en vergoedingsmechanismen in gevallen van uitbuiting, misbruik of schending van hun rechten op de werkplek, op een manier die de kwetsbaarheden van migranten niet verergeren wanneer zij een aanklacht indienen en sta hen toe om deel te nemen aan de desbetreffende gerechtelijke procedures, zowel in het land van oorsprong als bestemming

k) Toets de relevante nationale arbeidswetten, het werkgelegenheidsbeleid en de procedures om ervoor te zorgen dat ze rekening houden met de specifieke behoeften en bijdragen van vrouwelijke migrerende werknemers, met name in huishoudelijk werk en laaggeschoolde beroepen, en neem specifieke maatregelen voor preventie, aangifte, afhandeling en verschaf doeltreffende corrigerende maatregelen voor alle vormen van uitbuiting en misbruik, inclusief seksueel- en geslachtsgerelateerd geweld, als basis voor het bevorderen van geslachtsresponsief arbeidsbeweeglijkheid

l) Ontwikkelen en verbeteren van nationaal beleid en programma's met betrekking tot internationale arbeidsbeweeglijkheid, onder meer door rekening te houden met relevante aanbevelingen van de Algemene Principes en Operationele Richtlijnen van de IAO voor eerlijke aanwerving, de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties en het IOM International Recruitment Integrity System (IRIS).

DOELSTELLING 7: Aanpakken en verminderen van kwetsbaarheden bij migratie

23. Wij verbinden ons ertoe te reageren op de behoeften van migranten die te maken hebben met kwetsbare situaties, die kunnen voortvloeien uit de omstandigheden waarin zij reizen of de omstandigheden waarmee zij worden geconfronteerd in landen van herkomst, doorreis en bestemming, door bijdstandverlening en bescherming van hun mensenrechten, in overeenstemming met onze verplichtingen onder Internationaal Recht.
We verbinden ons er verder toe om te allen tijde de belangen van het kind te behartigen, als een voornaamste overweging in situaties waarin kinderen betrokken zijn, en om een geslachtssympathieke aanpak toe te passen bij het aanpakken van kwetsbaarheden, inclusief reacties op gemengde verplaatsingen.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Bekijk relevante beleidsmaatregelen en werkwijzen om ervoor te zorgen dat ze de kwetsbaarheden van migranten niet creëren, verergeren of onbedoeld vergroten, onder meer door een op mensenrechten gebaseerde, geslachts- en handicapgevoelige aanpak toe te passen, evenals een leeftijd- en kindgevoelige aanpak

b) Stel een uitgebreid beleid op en ontwikkel partnerschappen die migranten in een situatie van kwetsbaarheid, ongeacht hun migratiestatus, voorzien van de nodige ondersteuning in alle stadia van migratie, door identificatie en bijstand, en bescherming van hun mensenrechten, in het bijzonder in gevallen die verband houden met vrouwen die risico lopen, kinderen, met name niet-begeleide of [van familie] gescheiden, leden van etnische en religieuze minderheden, slachtoffers van geweld, inclusief seksueel en geslachtsgerelateerd geweld, ouderen, personen met een handicap, personen die op welke basis dan ook worden gediscrimineerd, inheemse volkeren, werknemers die bloot staan aan uitbuiting en misbruik, huishoudelijk personeel, slachtoffers van mensenhandel en migranten die worden uitgebuit en misbruikt in samenhang met mensensmokkel

c) Ontwikkelen van geslachtsgevoelig migratiebeleid om de specifieke behoeften en kwetsbaarheden van migrantenvrouwen, -meisjes en -jongens aan te pakken, waaronder hulp, gezondheidszorg, psychologische en andere counselingsdiensten, evenals toegang tot jusitie en effectieve rechtsmiddelen, vooral in gevallen van seksueel en geslachtsgerelateerd geweld, misbruik en uitbuiting

d) Bestudeer relevante bestaande arbeidswetten en werkomstandigheden om werkplekgerelateerde kwetsbaarheden en misbruik van migrerende werknemers op alle vaardigheidsniveaus te identifiseren en werkgeleraleerde kwetsbaarheden en misbruik van arbeidsmigranten op elk vaardigheidsniveau te verhelpen, inclusief huishoudelijk personeel en mensen die in de informele [illegale] economie werken, in samenwerking met belanghebbende partijen, met name de private sector

e) Administratieve verwerking van migrantenkinderen in nationale kinderbeschermingssystemen via de invoering van deugdelijke procedures voor de bescherming van migrantenkinderen in van belang zijnde wetgevende, administratieve en gerechtelijke procedures en beslissingen, evenals in alle migratiebeleid en -programma's die invloed hebben op kinderen, inclusief beleid en dienstverlening voor consulaire bescherming, evenals grensoverschrijdende samenwerkingskaders, om ervoor te zorgen dat het beste belang van het kind op passende wijze wordt geïntegreerd, consequent wordt geïnterpreteerd en toegepast in coördinatie en samenwerking met kinderbeschermingsautoriteiten

f) Bescherm niet-begeleide en [van familie] gescheiden kinderen in alle fasen van de migratie door de instelling van gespecialiseerde procedures voor hun identificatie, doorverwijzing, zorg en gezinshereniging, en verleen toegang tot gezondheidszorg, waaronder geestelijke gezondheid, onderwijs, juridische bijstand en het recht om gehoord te worden administratieve en gerechtelijke procedures, onder meer door snel een competente en onpartijdige wettelijke voogd aan te wijzen, als essentieel middel om hun specifieke kwetsbaarheden en discriminatie in behandeling te nemen, hen te beschermen tegen alle vormen van geweld en toegang te bieden tot duurzame oplossingen hun belang dienen.

g) Zorgen dat migranten toegang hebben tot openbare of betaalbare onafhankelijke rechtsbijstand en vertegenwoordiging in gerechtelijke procedures die op hen van invloed zijn, inclusief tijdens gerelateerde gerechtelijke of administratieve hoorzittingen, om te waarborgen dat alle migranten overal als personen voor de wet worden erkend en dat de levering van rechtvaardigheid onpartijdig en niet-discriminerend is

h) Ontwikkel toegankelijke en doelmatige procedures die overgangen van de ene [illegale] status naar de andere [legeale] vergemakkelijken en migranten informeren over hun rechten en plichten, om te voorkomen dat migranten in het land van bestemming in illegale status vervallen, om de onzekerheid van status en gerelateerde kwetsbaarheden te verminderen, evenals om individuele statusbeoordelingen voor migranten mogelijk te maken, inclusief voor degenen die de legale status hebben verloren, zonder angst voor willekeurige uitzetting

i) Voortbouwen op bestaande procedures om migranten met een ongeregelde [illegale] status gemakkelijker toegang te geven tot een individuele beoordeling die kan leiden tot een geregelde [legale] status, per geval bekeken en met duidelijke en transparante criteria, vooral in gevallen waarin kinderen, jongeren en gezinnen betrokken zijn, zoals een optie om kwetsbaarheden te verminderen als ook voor staten om een betere kennis te verkrijgen van de verblijvende bevolking.

j) Pas specifieke ondersteunende maatregelen toe om ervoor te zorgen dat migranten die zich in een crisis bevinden in doorvoer- en bestemmingslanden toegang hebben tot consulaire bescherming en humanitaire hulp, onder meer door grensoverschrijdende en bredere internationale samenwerking te faciliteren, evenals door rekening te houden met migrantenpopulaties in crisisparaatheid, handelend op noodsituaties en post-crisis maatregelen

k) Betrek lokale autoriteiten en belanghebbende partijen bij de identificatie, doorverwijzing en bijstand van migranten in een situatie van kwetsbaarheid, onder meer door middel van overeenkomsten met nationale beschermingsinstanties, rechtsbijstand en dienstverleners, evenals de betrokkenheid van mobiele hulpdiensten, waar ze bestaan.

l) Ontwikkel nationaal beleid en procedures om de nationale aanpak te verbeteren die tegemoet komt aan de behoeften van migranten in kwetsbare situaties, onder meer door rekening te houden met relevante aanbevelingen van de Global Migration Group Principes en Guidelines, Supported by Practical Guidance, betreffende Human Rights Protection of Migrants in Vulnerable Situations

DOELSTELLING 8: Levens redden en gecoördineerde internationale inspanningen leveren voor vermiste migranten

24. We verbinden ons ertoe internationaal samen te werken om levens te redden en doden en gewonden onder migranten te voorkomen door individuele of gezamenlijke opsporings- en reddingsoperaties, gestandaardiseerde verzameling en uitwisseling van relevante informatie, waarbij we de collectieve verantwoordelijkheid op ons nemen om het leven van alle migranten te behouden, in overeenstemming met het Internationale Recht.
We verbinden ons er verder toe om diegenen te identificeren die zijn overleden of vermist, en om de communicatie met getroffen families te vergemakkelijken

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Ontwikkelen van procedures en overeenkomsten over opsporing en redding van migranten, met als hoofddoel het recht op leven van migranten te beschermen en het verbod op collectieve uitzetting handhaven, een deugdelijk proces en individuele beoordelingen garanderen, de opvang- en ondersteuningscapaciteiten verbeteren en ervoor zorgen dat de hulpverlening van uitsluitend humanitaire aard voor migranten niet als onwettig wordt beschouwd

b) Bekijk de impact van beleid en wetten op het gebied van migratie om ervoor te zorgen dat deze het risico op vermissing van migranten niet vergroten of creëren, onder meer door gevaarlijke doorvoerroutes te identificeren die door migranten worden gebruikt, door samen te werken met andere staten en met belanghebbende partijen en internationale organisaties om samenhangende risico's te identificeren en stel mechanismen in werking om dergelijke situaties te voorkomen en erop te reageren, met bijzondere aandacht voor migrantenkinderen, met name niet-begeleide of [van familie] gescheiden minderjarigen

c) Migranten in staat stellen om onverwijld met hun families te communiceren om hen te laten weten dat zij in leven zijn door toegang tot communicatiemiddelen langs routes en op hun bestemming te vergemakkelijken, inclusief in detentieplaatsen, alsmede toegang tot consulaire missies, lokale autoriteiten en organisaties die hulp bieden bij familiecontacten, vooral in het geval van niet-begeleide of [van familie] gescheiden migrantenkinderen, evenals adolescenten

d) Transnationale coördinatiekanalen opzetten, onder meer via consulaire samenwerking, en benoem contactpunten voor gezinnen die vermiste migranten zoeken, waardoor gezinnen op de hoogte kunnen worden gehouden van de status van het opsporingsonderzoek en andere relevante informatie kunnen krijgen, met inachtneming van het recht op privacy en de bescherming van persoonsgegevens

e) Verzamel, centraliseer en systematiseer gegevens met betrekking tot stoffelijke overschotten en zorg voor traceerbaarheid na begrafenis, in overeenstemming met internationaal geaccepteerde forensische normen, en stel coördinatiekanalen op transnationaal niveau in om identificatie en het verstrekken van informatie aan families te vergemakkelijken

f) Stel alles in het werk om, onder meer via internationale samenwerking, de overblijfselen van overleden migranten terug te vinden, te identificeren en te repatriëren naar hun land van herkomst, met inachtneming van de wensen van rouwende families, en, in het geval van niet-geïdentificeerde personen, de identificatie en daaropvolgende berging van het stoffelijk overschot, zodat de overblijfselen van overleden migranten op een waardige, respectvolle en gepaste manier worden behandeld.

DOELSTELLING 9: Verbetering van de transnationale aanpak mensensmokkel

25. We verbinden ons ertoe gezamenlijke inspanningen te intensiveren om smokkel van migranten te voorkomen en tegen te gaan door de capaciteit en internationale samenwerking te verbeteren om smokkel van migranten te voorkomen, te onderzoeken, te vervolgen en te bestraffen om een einde te maken aan de straffeloosheid van smokkelnetwerken.
We verbinden ons er verder toe ervoor te zorgen dat migranten niet blootstaan aan strafrechtelijke vervolging voor het feit dat zij de gesmokkelde waar zijn, niettegenstaande mogelijke vervolging voor andere schendingen van de nationale wetgeving.
We verbinden ons er ook toe gesmokkelde migranten te identificeren om hun mensenrechten te beschermen, rekening houdend met de speciale behoeften van vrouwen en kinderen, en met name hulp te bieden aan migranten die het slachtoffer zijn van smokkel in verzwarende omstandigheden, in overeenstemming met het Internationale Recht

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Bevordering van de ratificatie, toetreding en uitvoering van het
, Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air ter aanvulling van het United Nations Convention against Transnational Organised Crime (UNTOC)

b) Gebruik transnationale, regionale en bilaterale mechanismen om relevante informatie en inlichtingen [van inlichtingendiensten] te delen over smokkelroutes, werkwijzen en financiële transacties van smokkelnetwerken, kwetsbaarheden waarmee gesmokkelde migranten worden geconfronteerd en andere gegevens om de smokkelnetwerken te ontmantelen en gezamenlijke maatregelen te verbeteren

c) Ontwikkel geslachtsgevoelige en kindgevoelige samenwerkingsprotocollen langs migratieroutes die stapsgewijze maatregelen beschrijven om gesmokkelde migranten deugdelijk te identificeren en te helpen, in overeenstemming met het Internationale Recht, en om grensoverschrijdende rechtshandhaving en samenwerking tussen inlichtingendiensten te vergemakkelijken om smokkel van migranten te voorkomen en tegen te gaan met als doel een einde te maken aan de straffeloosheid van smokkelaars en ongereguleerde [illegale] migratie te voorkomen, en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat tegenmaatregelen op smokkel in overeenstemming met de mensenrechten zijn

d) Wettelijke en andere maatregelen aannemen die nodig kunnen zijn om de smokkel van migranten als een strafbaar feit te constateren, wanneer ze opzettelijk worden begaan en ter verkrijging van, direct of indirect, een financieel of ander materieel voordeel voor de smokkelaar, met inbegrip van verbeterde straffen voor migrantensmokkel onder verzwarende omstandigheden, in overeenstemming met het Internationale Recht

e) Ontwerp, evalueer of wijzig relevante beleidsmaatregelen en procedures om onderscheid te maken tussen de misdaden van smokkel van migranten en mensenhandel door de juiste definities te gebruiken en verschillende maatregelen op deze afzonderlijke misdrijven toe te passen, waarbij wordt erkend dat gesmokkelde migranten ook het slachtoffer kunnen worden van mensenhandel, daarom is passende bescherming en assistentie vereist

f) Maatregelen nemen om de smokkel van migranten via de migratiecyclus te voorkomen, in samenwerking met andere staten en belanghebbende partijen, onder meer door samen te werken op het gebied van ontwikkeling, openbare informatie, justitie, alsmede opleiding en technische capaciteitsopbouw op nationaal en lokaal niveau, met speciale aandacht voor geografische gebieden waar ongeregelde [illegale] migratie systematisch ontstaat.

DOELSTELLING 10: mensenhandel voorkomen, bestrijden en uitroeien in de context van internationale migratie

26. We verbinden ons ertoe om wetgevende of andere maatregelen te nemen om mensenhandel in de context van internationale migratie te voorkomen, te bestrijden en uit te roeien door de capaciteit en internationale samenwerking te verbeteren om mensenhandel te onderzoeken, te vervolgen en te bestraffen, ontmoediging van aanbod die leidt tot uitbuiting en mensenhandel, en beëindiging van de straffeloosheid van mensenhandelnetwerken.
Wij verbinden ons er verder toe de identificatie en bescherming van en bijstand aan migranten die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel te verbeteren, met bijzondere aandacht voor vrouwen en kinderen.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Bevordering, bekrachtiging, toetreding en uitvoering van het Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons Especially Women and Children, ter aanvulling van de United Nations Convention against Transnational Organized Crime (UNTOC) (red: Verenigde Naties Kantoor Drugs en Misdaad)

b) Bevordering van de uitvoering van het Global Plan of Action to Combat Trafficking in Persons en rekening houdend met relevante aanbevelingen van de UNODC-instrumentarium tegen mensenhandel en andere relevante UNODC-documenten bij het ontwikkelen en uitvoeren van nationaal en regionaal beleid en maatregelen met betrekking tot mensenhandel

c) In de gaten houden van ongeregelde [illegale] migratieroutes die door mensenhandelnetwerken kunnen worden uitgebuit om gesmokkelde of ongereguleerde [illegale] migranten te rekruteren en slachtoffer te maken, om de samenwerking op bilateraal, regionaal en transregionaal niveau te verbeteren op het gebied van preventie, onderzoek en vervolging van daders, en alsmede identificatievan, en bescherming en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel

d) Deel relevante informatie en inlichtingen [van inlichtingendiensten] via transnationale en regionale mechanismen, inclusief over de manier van werken, economische modellen en voorwaarden die de netwerken van mensenhandel stimuleren, verbeter de samenwerking tussen alle relevante partijen, inclusief financiële inlichtingeneenheden, regelgevende instanties en financiële instellingen om financiële stromen die verband houden met mensenhandel te identificeren en te verstoren en verbetering van de justitiële samenwerking en handhaving met het oog op verantwoordingsplicht en beëindiging van straffeloosheid

e) Maatregelen toepassen die de specifieke kwetsbaarheden van vrouwen, mannen, meisjes en jongens aanpakken, ongeacht hun migratiestatus, die het slachtoffer zijn of dreigen te worden van mensenhandel en andere vormen van uitbuiting door de toegang tot de rechter en veilige aangifte te vergemakkelijken zonder angst voor detentie, uitzetting of straf, gericht op preventie, identificatie, passende bescherming en hulp, en het aanpakken van specifieke vormen van misbruik en uitbuiting

f) Ervoor zorgen dat de definities van mensenhandel die worden gebruikt in wetgeving, migratiebeleid en planning, en in gerechtelijke vervolgingen in overeenstemming zijn met het Internationale Recht, om onderscheid te maken tussen de misdaden van mensenhandel en mensensmokkel

g) Vebetering van de wetgeving en relevante procedures om de vervolging van mensenhandelaren te verbeteren, vermijding van criminalisering van migranten die het slachtoffer zijn van mensenhandel voor mensenhandelgerelateerde delicten, en ervoor zorgen dat het slachtoffer passende bescherming en bijstand krijgt, niet afhankelijk van samenwerking met de autoriteiten tegen vermoedelijke mensenhandelaren

h) Bied migranten die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel bescherming en hulp, zoals maatregelen voor fysiek, psychologisch en sociaal herstel, evenals maatregelen waarmee ze in het land van bestemming kunnen blijven, tijdelijk of permanent, in passende gevallen, vergemakkelijk toegang van slachtoffers tot gerechtigheid, inclusief verhaal en schadevergoeding, in overeenstemming met het Internationale Recht

i) Nationale en lokale informatiesystemen en opleidingsprogramma's opzetten die burgers, werkgevers, ambtenaren en wetshandhavers inlichten en opleiden, en de capaciteiten verbeteren om tekenen van mensenhandel, zoals gedwongen, verplichte of kinderarbeid, te identificeren in landen van oorsprong, doorvoer en bestemming

j) Investeer in bewustmakingscampagnes, in samenwerking met belanghebbende partijen, voor migranten en potentiële migranten over de risico's en gevaren van mensenhandel, en geef hen informatie over het voorkomen en melden van mensenhandelactiviteiten.

DOELSTELLING 11: Beheer grenzen op een geïntegreerde, veilige en gecoördineerde manier

27. Wij verbinden ons ertoe onze nationale grenzen op gecoördineerde wijze te beheren, bilaterale en regionale samenwerking te bevorderen, de veiligheid voor staten, gemeenschappen en migranten te waarborgen en veilige en geregelde [legale] grensoverschrijdende verplaatsingen van personen mogelijk te maken en ongeregelde [illegale] migratie te voorkomen.
We verbinden ons er verder toe om grensbeheerbeleid te implementeren met respect voor de nationale soevereiniteit, de rechtsstaat, verplichtingen uit hoofde van het Internationale Recht, de mensenrechten van alle migranten, ongeacht hun migratiestatus, en niet-discriminerend, geslachtsgevoelig en kindgevoelig zijn

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Verbetering van de internationale, regionale en grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van grensbeheer, rekening houdend met de bijzondere situatie van doorvoerlanden, op juiste identificatie, tijdige en efficiënte doorverwijzing, bijstand en passende bescherming van migranten in kwetsbare situaties aan of nabij internationale grenzen, in overeenstemming met internationale mensenrechtenwetgeving, aannemende een volledige regerings benadering, gezamenlijk grensoverschrijdende opleidingen uitvoeren en maatregelen voor capaciteitsopbouw bevorderen

b) Passende structuren en mechanismen tot stand brengen voor effectief geïntegreerd grensbeheer door te zorgen voor uitgebreide en efficiënte procedures voor grensoverschrijding, onder meer door voorafgaande doorlichting van aankomende personen, voorrapportage door vervoerders van passagiers en gebruik makend van informatie- en communicatietechnologie, met inachtneming van het beginsel van non-discriminatie, het recht op privacy respecterend en persoonlijke gegevensbescherming

c) Herbeoordelen en bijstellen van relevante nationale procedures voor grenscontrole, individuele beoordeling en interviewprocessen om een eerlijk proces aan de internationale grenzen te waarborgen en dat alle migranten worden behandeld in overeenstemming met de internationale mensenrechtenwetgeving, onder meer door samenwerking met nationale mensenrechteninstellingen en andere belanghebbende partijen

d) Ontwikkelen van technische samenwerkingsovereenkomsten waarmee naties in staat gesteld worden om te verzoeken tot en aan het aanbieden van materieel, uitrusting en andere technische bijstand om het grensbeheer te verbeteren, met name op het gebied van opsporing en redding alsmede andere noodsituaties

e) Ervoor zorgen dat de kinderbeschermingsautoriteiten onmiddellijk worden geïnformeerd en worden toegewezen om deel te nemen aan procedures voor het bepalen van de belangen van het kind zodra een niet-begeleide of [van familie] gescheiden kind een internationale grens overschrijdt, in overeenstemming met het Internationale Recht, onder meer door grensambtenaren op te leiden in de rechten van het kind en kindgevoelige procedures, zoals procedures die scheiding van gezinnen voorkomen en gezinnen herenigen wanneer gezinsleden van elkaar gescheiden zijn.

f) Herbeoordelen en bijstellen relevante wet- en regelgeving om te bepalen of sancties geschikt zijn bij ongeregelde [illegale] binnenkomst of verblijf, zo ja, om ervoor te zorgen dat ze proportioneel, billijk, niet-discriminerend zijn en volledig in overeenstemming zijn met een deugdelijke rechtsgang en andere verplichtingen op grond van het Internationale Recht

g) Verbetering van de grensoverschrijdende samenwerking tussen naburige en andere naties met betrekking tot de behandeling van personen die internationale grenzen overschrijden of willen overschrijden, inclusief rekening houdend met relevante beginselen en richtsnoeren inzake Recommended Principles and Guidelines on Human Rights at International Borders van de OHCHR (red: Kantoor hoge commissarig Mensen rechten VN).

DOELSTELLING 12: Verbetering zekerheid en voorspelbaarheid in migratieprocedures voor een passende doorlichting, beoordeling en doorverwijzing

28. Wij verbinden ons ertoe om de rechtszekerheid en de voorspelbaarheid van migratieprocedures te vergroten door effectieve en op mensenrechten gebaseerde mechanismen te ontwikkelen en te verbeteren voor de deugdelijke en tijdige doorlichting en individuele beoordeling van alle migranten met het doel de toegang tot de juiste verwijzingsprocedures te identificeren en te vergemakkelijken, in overeenstemming met met Internationaal Recht.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Verbetering van de transparantie en toegankelijkheid van migratieprocedures door de vereisten voor binnenkomst, toelating, verblijf, werk, studie of andere activiteiten te communiceren en technologie in te voeren om aanvraagprocedures te vereenvoudigen, om onnodige vertragingen en kosten voor naties en migranten te voorkomen

b) Ontwikkelen en uitvoeren van intra- en transregionale gespecialiseerde mensenrechten en traumainformatie trainingen voor hulpverleners en overheidsfunctionarissen, waaronder wetshandhavingsinstanties, grensambtenaren, consulaire vertegenwoordigers en gerechtelijke instanties, ter identificatie en doorverwijzing van, evenals passende hulp, te vergemakkelijken en te standaardiseren en op cultureel gevoelige wijze adviseren van, slachtoffers van mensenhandel, migranten in kwetsbare situaties, inclusief kinderen, met name niet-begeleide of [van familie] gescheiden personen, en personen die worden getroffen door enige vorm van uitbuiting en misbruik in verband met smokkel van migranten onder verzwarende omstandigheden

c) Tot stand brengen van geslachtsgevoelige en kindgevoelige verwijzingsmechanismen, inclusief verbeterde doorlichtingsmaatregelen en individuele beoordelingen aan de grenzen en plaatsen van eerste aankomst, door gestandaardiseerde operationele procedures toe te passen die zijn ontwikkeld in coördinatie met lokale autoriteiten, nationale mensenrechteninstellingen, internationale organisaties en de burgermaatschappij

d) Ervoor zorgen dat migrerende kinderen onmiddellijk worden geïdentificeerd op plaatsen van aankomst in landen van doorreis en bestemming, en, indien zij niet vergezeld of [van familie] gescheiden zijn, snel worden doorverwezen naar kinderbeschermingsautoriteiten en andere relevante diensten, en een bevoegde en onpartijdige wettelijke voogd toegewezen krijgen, dat gezinseenheid wordt beschermd, en dat iedereen die rechtmatig beweert een kind te zijn als zodanig wordt behandeld, tenzij anders bepaald door een multidisciplinaire, onafhankelijke en kindgevoelige leeftijdsbeoordeling

e) Ervoor zorgen dat, in de context van gemengde verplaatsingen, relevante informatie over rechten en verplichtingen uit hoofde van nationale wetten en procedures, inclusief over inreis- en verblijfsvereisten, beschikbare vormen van bescherming, evenals mogelijkheden voor terugkeer en re-integratie, op passende, tijdige en effectieve wijze worden gecommuniceerd, en toegankelijk gemaakt.



DOELSTELLING 13: Gebruik immigratiedetentie alleen als een laatste redmiddel en werk aan alternatieven

29. Wij verbinden ons ertoe ervoor te zorgen dat elke detentie in het kader van internationale migratie een eerlijke rechtsgang volgt, niet willekeurig is, op basis van wetgeving, noodzaak, proportioneel is en individuele beoordelingen worden uitgevoerd door bevoegde functionarissen en voor de kortst mogelijke periode, ongeacht of detentie plaatsvindt op het moment van binnenkomst, tijdens doorvoer of bij terugkeer, en ongeacht het type plaats waar de detentie plaatsvindt.
We verbinden ons er verder toe om prioriteit te geven aan niet-vrijheidsontnemende straffen maar alternatieven voor detentie die in overeenstemming zijn met het Internationale Recht, en een op mensenrechten gebaseerde benadering tot elke detentie van migranten te nemen, waarbij we detentie alleen als laatste redmiddel gebruiken.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Gebruik bestaande relevante mensenrechtenmechanismen om onafhankelijk toezicht op de detentie van migranten te verbeteren, en zorg ervoor dat dit een laatste redmiddel is, dat er geen mensenrechtenschendingen optreden en dat naties alternatieven voor detentie bevorderen, implementeren en uitbreiden, waarbij niet-vrijheidsbeneming en gemeenschapsgerichte zorgregelingen wordt bevorderd, vooral in het geval van gezinnen en kinderen

b) Consolideer een uitgebreide gegevensbank om de beste werkwijzen van op mensenrechten gebaseerde alternatieven voor detentie te verspreiden in de context van internationale migratie, onder meer door het vergemakkelijken van regelmatige uitwisselingen en de ontwikkeling van initiatieven op basis van succesvolle werkwijzen tussen naties onderling , en tussen naties en belanghebbende partijen

c) Herbeoordelen en bijstellen van relevante wetgeving, beleid en werkwijzen met betrekking tot vreemdelingenbewaring om ervoor te zorgen dat migranten niet willekeurig worden vastgehouden, dat besluiten voor in bewaringstelling gebaseerd zijn op wetgeving, evenredig zijn, een legitiem doel hebben en op individuele basis worden genomen, met volledige naleving van de rechtsgang en procedurele waarborgen, en dat vreemdelingendetentie niet wordt gepromoot als afschrikmiddel of wordt gebruikt als een vorm van wrede, onmenselijke of vernederende behandeling van migranten, in overeenstemming met de internationale mensenrechtenwetgeving

d) Toegang verschaffen tot de rechter voor alle migranten op doorreis- en in bestemmingslanden die in bewaring zijn of kunnen worden gehouden, onder meer door de toegang te vergemakkelijken tot gratis of betaalbaar juridisch advies en bijstand van een gekwalificeerde en onafhankelijke advocaat, evenals toegang tot informatie en het recht tot regelmatige beoordeling van een aanhoudingsbevel

e) Zorg ervoor dat alle migranten in detentie worden geïnformeerd over de redenen voor hun detentie, in een taal die zij begrijpen, en faciliteer de uitoefening van hun rechten, inclusief om onverwijld te communiceren met de respectievelijk consulaire of diplomatieke vertegenwoordigers, wettelijke vertegenwoordigers en familieleden, in overeenstemming met met Internationaal Recht en deugdelijke rechtsgang.

f) Verminder de negatieve en mogelijk blijvende effecten van detentie op migranten door een deugdelijke rechtsgang en proportionaliteit te garanderen, dat het voor de kortste periode van tijd is, de lichamelijke- en geestelijke integriteit waarborgt, en dat ten minste de toegang tot voedsel, basisgezondheidszorg, juridische oriëntatie en assistentie, informatie en communicatie, evenals adequate accommodatie wordt verleend, in overeenstemming met de internationale mensenrechtenwetgeving

g) Ervoor zorgen dat alle overheidsinstanties en particuliere partijen die deugdelijk zijn belast met beheer van migrantendetentie dit doen op een manier die consistent is met de mensenrechten en getraind zijn in non-discriminatie, het voorkomen van willekeurige arrestatie en detentie in de context van internationale migratie, en verantwoordelijk worden gehouden voor schendingen of schending van mensenrechten

h) Bescherm en respecteer de rechten en de belangen van het kind te allen tijde, ongeacht hun migratiestatus, door te zorgen voor beschikbaarheid en toegankelijkheid van een verscheidenheid aan levensvatbare alternatieven voor detentie in niet-bewarende omstandigheden, bevordering van gemeenschapsgebaseerde zorgregelingen, die zorgen voor toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, en respecteer hun recht op gezinsleven en familie-eenheid, en door te werken aan de beëindiging van praktijken tot in bewaringstellen van kinderen in samenhang met internationale migratie.

DOELSTELLING 14: Verbetering van consulaire bescherming, bijstand en samenwerking tijdens de migratiecyclus

30. Wij verbinden ons ertoe de consulaire bescherming van en bijstand aan onze onderdanen in het buitenland te verbeteren, evenals consulaire samenwerking tussen naties om de rechten en belangen van alle migranten te allen tijde beter te beschermen, en voort te bouwen op de functies van consulaire missies om de interactie tussen migranten en overheidsinstanties van landen van herkomst, doorreis en bestemming, in overeenstemming met het Internationale Recht.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Samenwerken om consulaire capaciteiten op te bouwen, consulaire officieren op te leiden, collectief regelingen bevorderen voor het verlenen van consulaire diensten wanneer afzonderlijke naties capaciteit missen, onder meer door technische bijstand, en om bilaterale of regionale overeenkomsten te ontwikkelen over verschillende aspecten van consulaire samenwerking

b) Betrek consulair- en immigratiepersoneel bij bestaande wereldwijde en regionale fora over migratie om informatie en beste werkwijzen uit te wisselen over kwesties van wederzijds belang betrekking hebbende op burgers in het buitenland en lever bijdrage aan een omvangrijk en op feiten gebaseerde ontwikkeling van migratiebeleid

c) Sluit bilaterale of regionale overeenkomsten over consulaire bijstand en vertegenwoordiging op plaatsen waar naties belang hebben bij het verbeteren van effectieve consulaire diensten in verband met migratie, maar die niet diplomatiek of consulair aanwezig zijn

d) Consulaire capaciteiten verbeteren om onze onderdanen in het buitenland die zich in een kwetsbare situatie bevinden te identificeren, beschermen en helpen, waaronder slachtoffers van mensenrechtenschendingen of schending van arbeidsrechten, slachtoffers van misdrijven, slachtoffers van mensenhandel, migranten die het slachtoffer zijn van smokkel in verzwarende omstandigheden, en arbeidsmigranten die worden uitgebuit tijdens het wervingsproces, door consulaire ambtenaren te trainen in op mensenrechten gebaseerde, geslachtsgevoelige en kindgevoelige acties in dit verband

e) Bied onze onderdanen in het buitenland de mogelijkheid om zich te registreren bij het land van herkomst, in nauwe samenwerking met consulaire, nationale en lokale autoriteiten, en relevante migrantenorganisaties, als een middel om informatie, diensten en bijstand aan migranten in noodsituaties te vergemakkelijken en migranten te verzekeren van toegang tot relevante en tijdige informatie, zoals door het opzetten van hulplijnen en het samenvoegen van nationale digitale gegevensbanken, terwijl het recht op privacy wordt gehandhaafd en persoonlijke gegevens worden beschermd

f) Consulaire ondersteuning bieden aan onze onderdanen door middel van advies, onder meer over lokale wetten en gebruiken, interactie met autoriteiten, financiële integratie en bedrijfsuitoefening, evenals door het uitgeven van benodigde documentatie, zoals reisdocumenten en consulaire identiteitsdocumenten die de toegang kunnen vergemakkelijken tot diensten, hulp in noodsituaties, het openen van een bankrekening en toegang tot overboekingsfaciliteiten.

DOELSTELLING 15: Toegang verlenen tot basisdiensten voor migranten

31. We verbinden ons ertoe te garanderen dat alle migranten, ongeacht hun migratiestatus, hun mensenrechten kunnen uitoefenen door veilige toegang tot basisdiensten.
We verbinden ons er verder toe om systemen voor de levering van diensten aan migranten te verbeteren, niettegenstaande dat onderdanen en geregelde [legale] migranten recht kunnen hebben op een uitgebreidere dienstverlening, en tegelijkertijd garanderend dat elke verschil in behandeling gebaseerd moet zijn op wetgeving, billijk moet zijn en een legitiem doel dient te hebben, in overeenstemming met internationale wetgeving met betrekking tot de mensenrechten.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Wetten uitvaardigen en maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat dienstverlening niet leidt tot discriminatie van migranten op grond van ras, kleur, geslacht, taal, religie, politieke of andere mening, nationale of sociale afkomst, eigendom, geboorte, handicap of andere gronden, ongeacht de gevallen waarin een verschil in levering van diensten op basis van de migratiestatus van toepassing kan zijn

b) Ervoor zorgen dat samenwerking tussen dienstverleners en immigratieautoriteiten de kwetsbaarheden van ongereguleerde [illegale] migranten niet verergert door hun veilige toegang tot basisdiensten in gevaar te brengen of onwettige schending van de mensenrechten met betrekking tot privacy, vrijheid en veiligheid van personen op locaties voor basisdienstverlening.

c) Vestig en vebeter alomvattende en gemakkelijk toegankelijke servicepunten op lokaal niveau,met inbegrip van migrant, biedt relevante informatie over basisdiensten op een geslachts- en handicapgevoelige en kindvriendelijke manier, en faciliteer veilige toegang daartoe

d) Vestig of verordonneer onafhankelijke instellingen op nationaal of lokaal niveau, zoals nationale mensenrechteninstellingen, om klachten te ontvangen, te onderzoeken en te volgen over situaties waarin de toegang van migranten tot basisdiensten systematisch wordt geweigerd of belemmerd, vergemakkelijk de toegang tot rechtsherstel en streef naar verandering in de werkwijze

e) Neem de gezondheidsbehoeften van migranten op in het nationale en lokale beleid en plannen voor gezondheidszorg, zoals door het versterken van de capaciteiten voor dienstverlening, het faciliteren van betaalbare en niet-discriminerende toegang, het verminderen van communicatiebelemmeringen en het trainen van zorgaanbieders over cultureel gevoelige dienstverlening, ter bevordering van de lichamelijke- en geestelijke gezondheid van migranten en gemeenschappen in het algemeen, onder meer door rekening te houden met van toepassing zijnde aanbevelingen van het WHO Framework of Priorities en Guiding Principles to Promote the Health of Refugees and Migrants

f) Verzorg alomvattend en evenwichtig kwaliteitsonderwijs voor migrantenkinderen en -jongeren, alsmede bevorder de toegang tot mogelijkheden voor een leven lang leren, onder meer door het verbeteren van bekwaamheden van de onderwijssystemen en door het beschikbaar maken van niet-discriminerende toegang tot ontwikkeling van jonge kinderen, formele scholing, niet-formele onderwijsprogramma's voor kinderen voor wie het formele systeem ontoegankelijk is, praktijk- en beroepsopleiding, technisch onderwijs en taaltraining, evenals door het bevorderen van partnerschappen met alle belanghebbenden die dit streven ondersteunen.

DOELSTELLING 16: Migranten en samenlevingen in staat stellen volledige integratie en sociale samenhang te realiseren

32. We verbinden ons ertoe integratie gerichte en samenhangende samenlevingen te bevorderen door migranten in staat te stellen actieve leden van de samenleving te worden en de wederzijdse betrokkenheid van ontvangende gemeenschappen en migranten bij de uitoefening van hun rechten en plichten jegens elkaar te bevorderen, met inbegrip van naleving van nationale wetten en respect voor de gewoonten van het land van bestemming.
We verbinden ons er verder toe om het welzijn van alle leden van samenlevingen te verbeteren door verschillen te minimaliseren, het verscherpen van tegenstellingen te voorkomen en het publieke vertrouwen in beleid en instellingen met betrekking tot migratie te vergroten, in overeenstemming met de erkenning dat volledig geïntegreerde migranten beter geplaatst zijn om bij te dragen aan welvaart.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Bevorderen van wederzijds respect voor de culturen, tradities en gewoonten van bestemmingsgemeenschappen en van migranten door het uitwisselen en implementeren van beste werkwijzen voor integratiebeleid, -programma's en -activiteiten, inclusief manieren om acceptatie van verscheidenheid te bevorderen en sociale verbondenheid en integratie te vergemakkelijken

b) Stel uitgebreide, en op behoeften gebaseerde, programma's voor vertrek en na aankomst op, waaronder mogelijk rechten en plichten, basistaaltraining en oriëntatie op sociale normen en gebruiken in het land van bestemming

c) Nationale beleidsdoelstellingen voor de korte, middellange en lange termijn ontwikkelen met betrekking tot de integratie van migranten in samenlevingen, inclusief integratie op de arbeidsmarkt, gezinshereniging, onderwijs, non-discriminatie en gezondheid, onder meer door partnerschappen met relevante belanghebbenden te bevorderen

d) Werken aan integratie gerichte arbeidsmarkten en volledige bijdrage van migrerende werknemers aan de formele economie door de toegang te vergemakkelijken tot fatsoenlijk werk en werkgelegenheid waarvoor zij het meest gekwalificeerd zijn, in overeenstemming met de eisen van de lokale- en nationale arbeidsmarkt en het aanbod van vaardigheden

e) Migrerende vrouwen machtigen door op geslacht gebaseerde discriminerende beperkingen binnen de arbeidsmarkt op te heffen, het recht op vrijheid van vereniging te waarborgen en de toegang tot van toepassing zijnde basisdiensten te vergemakkelijken, als maatregelen om hun leiderschap te bevorderen en hun volledige, vrije en gelijkwaardige deelname aan de samenleving en de economie te waarborgen

f) Opzetten van buurthuizen of programma's op lokaal niveau om de deelname van migranten in de ontvangende samenleving te vergemakkelijken door migranten, leden van de gemeenschap, verstrooide bevolkingsorganisaties, migrantenverenigingen en lokale autoriteiten te betrekken bij de interculturele dialoog, het delen van ervaringen, mentorprogramma's en de ontwikkeling van zakelijke relaties die de integratie-resultaten verbeteren en wederzijds respect bevorderen.

g) Maak gebruik van de, culturele- en taalvaardigheid van migranten en ontvangende gemeenschappen door trainingsuitwisselingen tussen vakgenoten, geslachtsgerichte, beroepsgerichte- en maatschappelijke integratiecursussen en workshops te ontwikkelen en te promoten

h) Ondersteuning van multiculturele activiteiten door middel van sport, muziek, kunst, culinaire festivals, vrijwilligerswerk en andere sociale evenementen die het wederzijdse begrip en waardering voor migrantenculturen en die van bestemmingsgemeenschappen zullen bevorderen.

i) Bevorder schoolomgevingen die gastvrij en veilig zijn, en ondersteun de ambities van migrantenkinderen door relaties binnen de schoolgemeenschap te verbeteren, op feiten gebaseerde informatie over migratie in de onderwijsprogramma's op te nemen en gerichte middelen aan scholen met een hoge concentratie migrantenkinderen toe te wijzen voor integratie activiteiten om respect voor verscheidenheid en integratie te bevorderen en om elke vorm van discriminatie, inclusief racisme, vreemdelingenhaat en intolerantie te voorkomen.

DOELSTELLING 17: Elimineer alle vormen van discriminatie en bevorder een op feiten gebaseerde openbare discussie om beeldvorming van migratie gestalte te geven.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

33. Wij verbinden ons ertoe alle vormen van discriminatie, veroordeling en tegenuitingen, daden en uitingen van racisme, rassendiscriminatie, geweld, vreemdelingenhaat en daarmee verband houdende onverdraagzaamheid tegen alle migranten te elimineren in overeenstemming met de internationale mensenrechtenwetgeving.
Wij verbinden ons er verder toe een open en op feiten gebaseerde openbare discussie over migratie en migranten te bevorderen in samenwerking met alle delen van de samenleving, dat dienaangaande een meer realistische, humane en opbouwende beeldvorming genereert.
We verbinden ons er ook toe de vrijheid van meningsuiting te beschermen in overeenstemming met het Internationale Recht, waarbij we erkennen dat een open en vrij debat bijdraagt aan een uitgebreid begrip van alle aspecten van migratie.

a) Wetgeving vaststellen, implementeren en handhaven die haatmisdrijven en -misdaden gericht tegen migranten bestraft, en train wethandhavingsinstanties en andere overheidsfunctionarissen om dergelijke misdrijven en misdaden gericht tegen migranten te identificeren, te voorkomen en erop te reageren, alsmede beschikbaar stellen van medische, juridische en psychosociale hulp voor slachtoffers

b) Migranten en gemeenschappen in staat stellen elke vorm van aanzetten tot geweld jegens migranten aan te klagen door hen te informeren over beschikbare rechtsherstel mechanismen, en ervoor te zorgen dat degenen die actief deelnemen aan het plegen van een haatmisdrijf gericht op migranten aansprakelijk worden gehouden, in overeenstemming met de nationale wetgeving, met inachtneming van de internationale mensenrechtenwetgeving, met name het recht op vrijheid van meningsuiting

c) Bevordering van onafhankelijke, objectieve en kwaliteitsrapportages van media, inclusief op internet gebaseerde informatie, onder meer door mediaprofessionals te sensibiliseren [licht gevoelig te maken] voor en op te leiden in migratiegerelateerde kwesties en terminologie [vaktaal], te investeren in ethische verslaggevingsstandaarden en reclame, en stoppen met toewijzing van overheidsfinanciering of materiële ondersteuning aan media die systematisch intolerantie, vreemdelingenhaat, racisme en andere vormen van discriminatie van migranten bevorderen, met volledige eerbiediging van de vrijheid van de media

d) Mechanismen opzetten om raciale, etnische en religieuze profilering van migranten door overheidsinstanties te voorkomen, op te sporen en erop te reageren, evenals systematische gevallen van intolerantie, vreemdelingenhaat, racisme en alle andere meervoudige en elkaar kruisende vormen van discriminatie in samenwerking met nationale mensenrechteninstellingen, waaronder bijhouden en publicatie van trendsanalyses en toegang te bieden tot effectieve aangifte- en schadevergoedingsmechanismen

e) Migranten, met name migrantenvrouwen, toegang geven tot nationale en regionale aangifte- en schadevergoedingsmechanismen met het oog op het bevorderen van verantwoording en het aanpakken van overheidsactiviteiten met betrekking tot discriminerende handelingen en uitingsvormen tegen migranten en hun families

f) Bevordering van bewustmakingscampagnes gericht op gemeenschappen van herkomst, doorreis en bestemming om de publieke beeldvorming te informeren over de positieve bijdragen van veilige, ordelijke en regelmatige migratie, op basis van bewijs en feiten, en een einde te maken aan racisme, vreemdelingenhaat en stigmatisering tegen alle migranten

g) Betrek migranten, politieke-, religieuze- en gemeenschapsleiders, evenals opvoeders en dienstverleners bij de opsproring en ter voorkoming van incidenten van intolerantie, racisme, vreemdelingenhaat en andere vormen van discriminatie van migranten en verstrooide bevolkingen en ondersteun activiteiten in lokale gemeenschappen om wederzijds respect te bevorderen, waaronder in het kader van verkiezingscampagnes.

DOELSTELLING 18: Investeer in de ontwikkeling van vaardigheden en bevorder de wederzijdse herkenning van vaardigheden, bekwaamheden en bevoegdheden

34. We verbinden ons ertoe ons in te zetten voor vernieuwende oplossingen die de wederzijdse herkenning van vaardigheden, bekwaamheden en bevoegdheden van migrerende werknemers op alle niveaus bevorderen, en vraaggestuurde ontwikkeling van vaardigheden bevorderen om de inzetbaarheid van migranten op formele arbeidsmarkten in de landen van bestemming en in de landen van herkomst te optimaliseren, evenals om fatsoenlijk werk bij arbeidsmigratie te verzekeren.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Ontwikkelen van normen en richtlijnen voor de wederzijdse herkenning van buitenlandse bekwaamheden en niet-formeel verworven vaardigheden in verschillende sectoren in samenwerking met de industrieën om te zorgen voor wereldwijde verenigbaarheid op basis van bestaande modellen en beste werkwijzen.

b) Bevorderen van de transparantie van certificeringen en verenigbaarheid van National Qualifications Frameworks door overeenstemming te bereiken over standaardcriteria, indicatoren en beoordelingsparameters, en door het creëren en verbeteren van nationale vaardigheden profileringsmiddelen, registers of instellingen om effectieve en efficiënte procedures voor wederzijdse herkenning op alle vaardigheidsniveaus te bevorderen.

c) Sluit bilaterale, regionale of multilaterale overeenkomsten voor wederzijdse herkenning of neem herkenningsbepalingen op in andere overeenkomsten, zoals arbeidsbeweeglijkheid of handelsovereenkomsten, om gelijkwaardigheid of vergelijkbaarheid in nationale systemen te bieden, zoals automatische of beheerde mechanismen voor wederzijdse herkenning.

d) Gebruik technologie en digitalisering om vaardigheden vollediger te evalueren en te herkennen op basis van formele referenties evenals niet-formeel verworven bevoegdheden en professionele ervaring op alle vaardigheidsniveaus

e) Bouw wereldwijde vaardighedenpartnerschappen op tussen landen die de opleidingscapaciteiten van nationale autoriteiten en relevante belanghebbenden verbeteren, inclusief de private sector en vakbonden, en bevorder de ontwikkeling van vaardigheden van werknemers in landen van herkomst en migranten in de landen van bestemming met het oog op het voorbereiden van stagiairs op inzetbaarheid op de arbeidsmarkten van alle deelnemende landen

f)
Bevorderen van interinstitutionele netwerken en samenwerkingsprogramma's voor partnerschappen tussen de private sector en onderwijsinstellingen in landen van herkomst en bestemming om kansen voor wederzijds voordelige vaardigheden te ontwikkelingen voor migranten, gemeenschappen en deelnemende partners, onder meer door voort te bouwen op de beste werkwijzen van het ontwikkelde Business Mechanism in de context van het Global Forum on Migration and Development

g) Deelnemen aan bilaterale partnerschappen en programma's in samenwerking met relevante belanghebbenden die de ontwikkeling van vaardigheden, beweeglijkheid en circulatie bevorderen, zoals studentenuitwisselingsprograma's, studiebeurzen, beroepsuitwisselingsprogramma's en stages- of leerlingplaatsen die opties voor ontvangers bevatten, na succesvolle afronding van deze programma's, om werk te zoeken en ondernemingsschap aan te gaan.

h) Samenwerken met de private sector en werkgevers om gemakkelijk toegankelijke en geslachtsgevoelige externe of online vaardighedenontwikkeling en bijpassende programma's beschikbaar te maken voor migranten op alle vaardigheidsniveaus, inclusief beginners- en beroepsspecifieke taaltraining, praktijktraining en toegang tot trainingsprogramma's voor gevorderden, om hun werkgelegenheidskansen in sectoren met vraag naar arbeid te vergroten op basis van kennis over de branchedynamiek van de arbeidsmarkt, met name om de economische emancipatie van vrouwen te bevorderen

i) Verbetering van de mogelijkheden van migrerende werknemers om van baan of werkgever te wisselen, door documentatie beschikbaar te stellen waarin vaardigheden worden erkend die tijdens het werk of door training verworven zijn, teneinde de voordelen van bijscholing te optimaliseren

j) Ontwikkelen en bevorderen van vernieuwende manieren om wederzijds formeel- en informeel verworven vaardigheden te herkennen en te beoordelen, onder meer door tijdige en aanvullende training voor werkzoekenden, mentoring- en stageprogramma's om bestaande referenties volledig te erkennen en bekwaamheidscertificaten te verstrekken ter geldigverklaring van nieuw verworven vaardigheden

k) Stel doorlichtingsmechanismen van referenties op en bied migranten informatie over hoe ze hun vaardigheden en kwalificaties vóór vertrek beoordeeld en erkent kunnen krijgen, onder meer bij wervingsprocedures of spoedig na aankomst om de inzetbaarheid te verbeteren

l) Werk samen om documentatie- en informatiehulpmiddelen te promoten, in samenwerking met relevante belanghebbenden, die een overzicht bieden van de referenties, vaardigheden en bekwaamheden van een werknemer, erkend in de landen van herkomst, doorreis en bestemming, zodat werkgevers de geschiktheid van migrerende werknemers kunnen evalueren in sollicitatieprocessen.

DOELSTELLING 19: Voorwaarden scheppen voor migranten en verstrooide bevolkingen om volledig bij te dragen aan duurzame ontwikkeling in alle landen

35. We verbinden ons ertoe migranten en verstrooide bevolkingen in staat te stellen hun ontwikkelingsbijdragen te versnellen, en de voordelen van migratie te benutten als een bron van duurzame ontwikkeling, en bevestigen opnieuw dat migratie een multidimensionale realiteit is die van groot belang is voor de duurzame ontwikkeling van landen van herkomst, doorreis en bestemming.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Zorgen voor volledige en doeltreffende uitvoering van de 2030 Agenda for Sustainable Development en de Addis Ababa Action Agenda door stimulans en bevordering van de positieve effecten van migratie ter verwezenlijking van alle duurzame ontwikkelingsdoelen

b) Verwerk migratie in ontwikkelingsplanning- en bedrijfstakspecifiek beleid op lokaal-, nationaal, regionaal en mondiaal niveau, rekening houdend met relevante bestaande beleidsrichtlijnen en aanbevelingen, zoals het GMG Handbook on Mainstreaming Migration into Development Planning, teneinde de beleidssamenhang en werkzaamheid van ontwikkelingssamenwerking te verbeteren

c) Investeer in onderzoek naar de uitwerking van niet-financiële bijdragen van migranten en verstrooide bevolkingen aan duurzame ontwikkeling in landen van herkomst en bestemming, zoals kennis- en vaardighedenoverdracht, sociale- en maatschappelijke betrokkenheid en culturele uitwisseling, met het oog op de ontwikkeling van wetenschappelijk onderbouwd beleid en ter bevordering van mondiale beleidsdiscussies

d) Faciliteer de bijdragen van migranten en verstrooide bevolkingen aan hun land van herkomst, inclusief door het opzetten of verbeteren van overheidsstructuren of -regelingen op alle niveaus, zoals speciale verstrooide bevolkingskantoren of -contactpunten, verstrooide bevolking beleidsadviesraden voor de administratieve verwerking door overheden van het potentieel van migranten en verstrooide bevolkingen voor migratie- en ontwikkelingsbeleid, en specifieke verstrooide bevolkingscontactpunten bij diplomatieke of consulaire missies

e) Ontwikkel doelgerichte ondersteuningsprogramma's en financieringsproducten ter bevordering van investeringen en ondernemerschap door migranten en verstrooide bevolkingen, onder meer door aanbieden van administratieve en juridische ondersteuning bij de oprichting van bedrijven, verleen gepast startkapitaal, sticht verstrooide bevolkingobligaties en verstrooide bevolkingontwikkelingsfondsen, investeringsfondsen en organiseer specifieke handelsbeurzen

f) Bied gemakkelijk toegankelijke informatie en begeleiding, onder meer via digitale platforms, evenals aangepaste regelingen voor de gecoördineerde en doeltreffende financiële, vrijwillige of filantropische, betrokkenheid van migranten en verstrooide bevolkingen bij, met name humanitaire noodsituaties in hun land van herkomst, inclusief betreffende consulaire vertegenwoordiging.

g) Politieke deelname en betrokkenheid van migranten in hun land van herkomst mogelijk maken, ook in vredes- en verzoeningsprocessen, bij verkiezingen en politieke hervormingen, bijvoorbeeld door het opzetten van stemregisters voor burgers in het buitenland en door parlementaire vertegenwoordiging, overeenkomstig de nationale wetgeving

h) Bevorderen van migratiebeleid welke de voordelen optimaliseren van verstrooide bevolkingen voor landen van herkomst en bestemming en hun gemeenschappen, door versoepelde voorwaarden om te reizen, werken en investeren met minimale administratieve lasten, inclusief herbeoordelen en bijstellen van visum-, verblijfs- en burgerschapsregels, indien van toepassing

i) Samenwerken met andere naties, de private sector en werkgeversorganisaties om migranten en verstrooide bevolkingen, vooral die op technische zeer gewilde gebieden, in staat te stellen een deel van hun professionele activiteiten uit te voeren en aan kennisoverdracht in hun thuisland te doen, zonder noodzakelijkerwijs baan, verblijfsstatus of verdiende sociale voorzieningen te verliezen

j) Bouw partnerschappen op tussen lokale autoriteiten, lokale gemeenschappen, de private sector, verstrooide bevolkingen, buurtverenigingen en migrantenorganisaties om kennis- en vaardighedenoverdracht te bevorderen tussen hun land van herkomst en de landen van bestemming, onder meer door de verstrooide bevolkingen en hun vaardigheden in kaart te brengen, als middel om de verbinding tussen verstrooide bevolkingen en hun land van herkomst te onderhouden.

DOELSTELLING 20: Stimuleer snellere, veiligere en goedkopere overboekingen en bevorder financiële intergratie van migranten

36. Wij verbinden ons ertoe snellere, veiligere en goedkopere overboekingen te stimuleren door doorontwikkeling van bestaande beleids- en regelgevingsomstandigheden die concurrentie, regulering en vernieuwing op de overboekingsmarkt mogelijk maken, en door aanbieden van geslachtsgevoelige programma's en instrumenten ter verbetering van de financiële integratie van migranten en hun gezinnen.
We verbinden ons er verder toe om de transformerende gevolgen van overschrijvingen op het welzijn van migrerende werknemers en hun gezinnen, evenals op de duurzame ontwikkeling van landen, te optimaliseren, met inachtneming het feit dat overschrijvingen een belangrijke bron van particulier kapitaal vormen en niet gelijkgesteld kunnen worden met andere internationale financiële stromen, zoals directe buitenlandse investeringen, openbare ontwikkelingshulp of andere openbare financieringsbronnen voor ontwikkeling

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Ontwikkeling van een stappenplan om de transactiekosten van migrantenbetalingen te verlagen tot minder dan 3 procent en elimineer overschrijvingsgangen met kosten hoger dan 5 procent tegen 2030 in lijn met doelstelling 10.c van de 2030 Agenda for Sustainable Development

b) Bevorderen en ondersteunen van de United Nations International Day of Family Remittances en het IFAD Global Forum on Remittances, Investment and Development als een belangrijk platform om partnerschappen op te bouwen en bevorderen voor vernieuwende oplossingen voor goedkopere, snellere en veiligere overboekingen met alle relevante belanghebbenden

c) Harmonisatie van de voorschriften voor de betalingsbalansmark en verbetering van de uitwisselbaarheid van de overboekingsvoorzieningen door ervoor te zorgen dat maatregelen ter bestrijding van onwettige financiële stromen en het witwassen van geld de overboekingen van migranten niet belemmeren door een ongepast, buitensporig of discriminerend beleid

d) Creëer bevorderend beleid en regelgevende kaders die een concurrerende en vernieuwende overschrijvingingsmarkt bevorderen, verwijder ongerechtvaardigde obstakels voor niet-bancaire afdrachtendiensten bij toegang tot betalingsverkeer, pas belastingsvrijstellingen of stimuleringsmaatregelen toe op overdrachten, bevorder markttoegang voor diverse dienstverleners, stimuleer de particuliere sector tot uitbreiding van geldoverboekingsdiensten en de veiligheid, en verbeter de voorspelbaarheid van transacties met een lage waarde door rekening te houden met mogelijke risico's en het ontwikkelen van een methodologie om overschrijvingen te onderscheiden van illegale geldstromen, in overleg met geldoverboekingsdienstverleners en financiële toezichthouders

e) Ontwikkel vernieuwende technologische oplossingen voor overschrijvingen, zoals mobiele betalingen, digitale hulpmiddelen of e-banking, om kosten te verlagen, snelheid te verbeteren, beveiliging te verbeteren, overdracht via geregelde kanalen te meerderen en geslachtsgevoelige distributiekanalen open te stellen voor achtergestelde bevolkingsgroepen, ook voor personen op het platteland, personen met een laag niveau van geletterdheid en personen met een handicap

f) Geef toegankelijke informatie over de overdrachtskosten per aanbieder en kanaal, zoals vergelijkingswebsites, om de transparantie en concurrentie op de overboekingsmarkt te vergroten en bevorder financiële basiskennis en integratie van migranten en hun families door middel van onderwijs en trainingen

g) Ontwikkel aanmoedigingsprogramma's en instrumenten voor investeringen van overboekenden in lokale ontwikkeling en ondernemerschap in landen van herkomst, zoals via passende subsidieregelingen, gemeente obligaties en samenwerkingsverbanden met beroepsorganisaties in de geboortestad, om het transformatieve potentieel van geldoverboekingen buiten de individuele huishoudens van migrerende arbeiders op vaardigheidsniveaus te verbeteren
h) Verleen toegang aan migrerende vrouwen tot financiële basistraining en formele overboekingssystemen, evenals een bankrekening openen, het bezitten en beheren van financiële activa, investeringen en ondernemingen, als middel om geslachtsongelijkheid aan te pakken en hun actieve deelname aan de economie te bevorderen

I) Bied toegang tot en ontwikkel bankoplossingen en financiële instrumenten voor migranten, waaronder huishoudens met een lage inkomens en huishoudens met een vrouw als gezinshoofd, zoals bankrekeningen die directe stortingen door werkgevers toestaan, spaarrekeningen, leningen en kredieten in samenwerking met de banksector.

DOELSTELLING 21: Samenwerken bij het vereenvoudigen van veilige en waardige terugkeer en wedertoelating, evenals duurzame re-integratie

37. Wij verbinden ons ertoe om een veilige en waardige terugkeer te vergemakkelijken en samen te werken en een behoorlijke rechtsgang, individuele beoordeling en effectieve oplossing te garanderen, door het verbod op collectieve uitzetting te handhaven en van terugkerende migranten wanneer er een reëel en voorzienbaar levensgevaar bestaat, marteling en andere wrede onmenselijke en vernederende behandeling of bestraffing of andere onherstelbare schade is, in overeenstemming met onze verplichtingen uit hoofde van het internationaal mensenrechtenrecht.
We verbinden ons er verder toe ervoor te zorgen dat onze onderdanen naar behoren ontvangen en weder toegelaten worden, met volledige eerbiediging van het recht van de mens op terugkeer naar het eigen land en de verplichting van naties om hun eigen onderdanen over te nemen.
We verbinden ons er ook toe om gunstige voorwaarden te creëren voor persoonlijke veiligheid, economische emancipatie, integratie- en sociale samenhang in gemeenschappen, om ervoor te zorgen dat re-integratie van migranten bij terugkeer naar hun land van herkomst duurzaam is.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Ontwikkelen en implementeren van bilaterale, regionale en multilaterale samenwerkingskaders en -overeenkomsten, inclusief wedertoelatingsovereenkomsten, om ervoor te zorgen dat terugkeer en wedertoelating voor migranten naar hun eigen land veilig, waardig en volledig in overeenstemming is met de internationale mensenrechtenwetgeving, inclusief de rechten van het kind, door het vaststellen van duidelijke en wederzijds overeengekomen procedures die procedurele waarborgen garanderen, individuele beoordelingen en rechtszekerheid garanderen, en door ervoor te zorgen dat ze ook bepalingen bevatten die een duurzame re-integratie mogelijk maken.

b) Bevordering van geslachtsontvankelijke en kindgevoelige remigratie- en reïntegratieprogramma's, die juridische, sociale en financiële steun kunnen omvatten, garanderend dat alle terugkerenden in het kader van dergelijke vrijwillige programma's daadwerkelijk plaatsvinden op basis van de vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van de migrant, en dat terugkerende migranten worden bijgestaan in hun reïntegratieproces door doelgerichte partnerschappen, onder meer om te voorkomen dat ze bij terugkeer ontheemd raken in het land van herkomst

c) Samenwerken bij de identificatie van onderdanen en de afgifte van reisdocumenten voor veilige en waardige terugkeer en wedertoelating in gevallen van personen die geen wettelijke recht hebben op verblijf op het grondgebied van een andere natie, door het vaststellen van betrouwbare en doelmatige identificatiemiddelen voor eigen onderdanen, bijvoorbeeld via de toevoeging van biometrische identificatiemiddelen aan de bevolkingsregisters en door digitalisering van de burgerlijke stand, met volledige eerbiediging van het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens

d) Bevordering van institutionele contacten tussen consulaire autoriteiten en relevante ambtenaren uit landen van herkomst en bestemming, en verstrek passende consulaire bijstand aan terugkerende migranten voorafgaand aan terugkeer door de toegang tot documentatie, reisdocumenten en andere diensten te vergemakkelijken, om voorspelbaarheid, veiligheid en waardigheid te waarborgen in terugkeer en wedertoelating.

e) Ervoor zorgen dat de terugkeer van migranten, die niet het wettelijke recht hebben om op het grondgebied van een andere staat te verblijven, veilig en waardig is, een individuele beoordeling volgt, wordt uitgevoerd door de bevoegde autoriteiten door middel van snelle en doelmatige samenwerking tussen landen van herkomst en bestemming, en staat toe dat alle van toepassing zijnde rechtsmiddelen worden uitgeput, in overeenstemming met een behoorlijke rechtsgang en andere verplichtingen onder internationale mensenrechtenwetgeving

f) Opzetten of verbeteren van nationale controlemechanismen bij terugkeer, in samenwerking met relevante belanghebbenden, die onafhankelijke aanbevelingen doen over manieren en middelen om de verantwoordingsplicht te verbeteren, om de veiligheid, waardigheid en mensenrechten van alle terugkerende migranten te waarborgen

g) Ervoor zorgen dat terugkeer- en wedertoelatingsprocessen, waarbij kinderen worden betrokken, alleen worden uitgevoerd nadat het belang van het kind is vastgesteld, rekening houdend met het recht op gezinsleven, gezinseenheid en dat een ouder, wettelijke voogd of gespecialiseerde ambtenaar het kind begeleid gedurende het hele terugkeerproces, om ervoor te zorgen bij terugkeer in het land van herkomst voor kinderen, passende regelingen voor opvang, zorg en re-integratie aanwezig zijn

h) De duurzame reïntegratie van terugkerende migranten in het gemeenschapsleven te vergemakkelijken door hen gelijke toegang te bieden tot sociale bescherming en diensten, justitie, psychosociale bijstand, beroepsopleiding, arbeidskansen en fatsoenlijk werk, erkenning van in het buitenland verworven vaardigheden en financiële diensten, om bij terugkeer volledig voort te bouwen op hun ondernemerschap, vaardigheden en menselijk kapitaal als actieve leden van de samenleving en bijdragend aan duurzame ontwikkeling in het land van herkomst

i) Identificeer en beantwoord de behoeften van de gemeenschappen waarnaar migranten terugkeren door respectieve bepalingen op te nemen in nationale en lokale ontwikkelingsstrategieën, infrastructuurplanning, begrotingstoewijzingen en andere relevante beleidsbeslissingen en samen te werken met lokale autoriteiten en relevante belanghebbenden.

DOELSTELLING 22: Het instellen van mechanismen voor de overdraagbaarheid van socialezekerheidsrechten en verdiende uitkeringen

38. We verbinden ons ertoe migrerende werknemers op alle vaardigheidsniveaus te helpen toegang te krijgen tot sociale zekerheid in de landen van bestemming en te profiteren van de overdraagbaarheid van toepasselijke socialezekerheidsrechten en verdiende uitkeringen in hun land van herkomst of wanneer zij besluiten om in een ander land te gaan werken.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Opzetten of in stand houden van niet-discriminerende nationale socialezekerheidsstelsels, met inbegrip van maatschappelijke bescherming voor onderdanen en migranten, in overeenstemming met
ILO Recommendation 202 on Social Protection Floors

b) Het sluiten van wederzijdse bilaterale, regionale of multilaterale overeenkomsten inzake sociale zekerheid betreffende de de overdraagbaarheid van verdiende voordelen voor migrerende werknemers op alle vaardigheidsniveaus, die verwijzen naar toepasselijke sociale beschermingsniveaus in de respectieve naties, de toepasselijke sociale zekerheidsrechten en voorzieningen, zoals pensioenen, gezondheidszorg of andere verdiende uitkeringen, of integreer deze bepalingen in andere relevante overeenkomsten, zoals die aangaande lange termijn en tijdelijk arbeidsmigratie

c) Integratie van bepalingen inzake de overdraagbaarheid van rechten en verdiende uitkeringen in de nationale wetgeving sociale-zekerheidskaders, duid de belangrijkste aandachtspunten in de landen van herkomst, doorreis en bestemming, behandel de moeilijkheden die oudere personen en vrouwen ondervinden in de toegankelijkheid van sociale voorzieningen, sticht toegewijde middelen, zoals migrantenbijstandsfondsen in landen van herkomst die arbeidsmigranten en hun gezinnen ondersteunen

DOELSTELLING 23: Verbeter de internationale samenwerking en wereldwijde partnerschappen voor veilige, ordelijke en gereguleerde migratie

39. We verbinden ons ertoe elkaar te ondersteunen bij de realisatie van de doelstellingen en verbintenissen die in dit Global Compact zijn vastgelegd door verbeterde internationale samenwerking, een gerevitaliseerd mondiaal partnerschap en in de geest van solidariteit, herbevestigend de centrale rol van een alomvattende en geïntegreerde aanpak voor vergemakkelijking van veilige, ordelijke en geregelde migratie, en we allemaal landen van herkomst, doorreis en bestemming zijn.
We verbinden ons er verder toe gezamenlijke actie te ondernemen om de uitdagingen aan te gaan waarmee elk land wordt geconfronteerd om dit Global Compact te implementeren, benadrukkend de specifieke uitdagingen waarmee met name Afrikaanse landen, minst ontwikkelde landen, door land ingesloten ontwikkelingslanden, kleine eilandstaten en middeninkomenslanden te maken krijgen.
We verbinden ons er ook toe de wederzijds versterkende aard tussen het Global Compact en de bestaande internationale juridische- en beleidskaders te bevorderen, door de implementatie van dit Global Compact af te stemmen op dergelijke kaders, met name de 2030 Agenda for Sustainable Development en de Addis Ababa Action Agenda, en hun erkenning dat migratie en duurzame ontwikkeling multidimensionaal en onderling samenhangend zijn.

Om deze verbintenis te realiseren, zullen we putten uit de volgende acties:

a) Ondersteuning van andere naties terwijl we gezamenlijk de Global Compact implementeren, met inbegrip van financiële en technische bijstand, in overeenstemming met nationale prioriteiten, beleidsactieplannen en -strategieën, door aanpakken van de hele overheid en de hele samenleving

b) De internationale en regionale samenwerking te versterken om de tenuitvoerlegging van 2030 Agenda for Sustainable Development in geografische gebieden te versnellen, waar ongereguleerde [illegale] migratie systematisch ontstaat als gevolg van consequente invloeden van armoede, werkloosheid, klimaatverandering en rampen, ongelijkheid, corruptie, slecht overheidsbestuur, en andere structurele factoren, door middel van passende samenwerkingskaders, vernieuwende partnerschappen en de betrokkenheid van alle relevante belanghebbenden, met behoud van nationaal eigendom en gedeelde verantwoordelijkheid.

c) Lokale overheden betrekken en ondersteunen bij het vaststellen van behoeften en mogelijkheden voor internationale samenwerking voor de effectieve implementatie van het Global Compact en hun perspectieven en prioriteiten integreren in ontwikkelingsstrategieën, programma's en planning op het gebied van migratie, als een middel om goed bestuur te garanderen, evenals beleidssamenhang op verschillende niveaus van overheid en beleidssectoren en maximaliseren van de effectiviteit en impact van de internationale ontwikkelingssamenwerking

d) Maak gebruik van capaciteitsopbouw mechanismen en bouw voort op andere bestaande instrumenten en de capaciteiten van de desbetreffende autoriteiten te versterken door het mobiliseren van, technische, financiële en personele middelen van naties, internationale financiële instellingen, de private sector, internationale organisaties en andere bronnen, om alle naties te begeleiden bij het nakomen van de verplichtingen uiteengezet in dit Global Compact

e) Sluit bilaterale, regionale of multilaterale wederzijds voordelige, op maat gemaakte en transparante partnerschappen, in overeenstemming met het internationale recht, die gerichte oplossingen ontwikkelen voor kwesties van gemeenschappelijk belang op het gebied van migratiebeleid en de mogelijkheden en uitdagingen van migratie aanpakken in overeenstemming met het Global Compact

IMPLEMENTATIE

40. Voor de effectieve implementatie van het Global Compact hebben we eensgezinde inspanningen nodig op mondiaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau, inclusief een samenhangend systeem van de Verenigde Naties.

41. Wij verbinden ons ertoe om de doelstellingen en verbintenissen in het Global Compact te verwezenlijken, in overeenstemming met onze visie en richtlijnen, door effectieve stappen op alle niveaus te nemen om veilige, ordelijke en geregelde migratie in alle stadia te vergemakkelijken.
We zullen de Global Compact implementeren, binnen onze eigen landen en op regionaal- en mondiaal niveau, rekening houdend met verschillende nationale realiteiten, capaciteiten en ontwikkelingsniveaus, en met inachtneming van de nationale beleidslijnen en -prioriteiten.
We herbevestigen onze toewijding aan het Internationale Recht en benadrukken dat de Global Compact moet worden geïmplementeerd op een manier die verenigbaar is met onze rechten en verplichtingen onder het Internationale Recht.

42. We zullen het Global Compact implementeren door middel van verbeterde bilaterale, regionale en multilaterale samenwerking en hernieuwde mondiale partnerschap in de geest van solidariteit.
We zullen voortbouwen op bestaande mechanismen, platforms en kaders om migratie in al zijn dimensies aan te pakken.
Met erkenning van de centrale rol van de internationale samenwerking voor een effectieve verwezenlijking van de doelstellingen en verplichtingen, zullen we ernaar streven onze betrokkenheid bij samenwerking en bijstand in Noord-Zuid, Zuid-Zuid en driehoeksverkeer te versterken
Onze samenwerkingsinspanningen in dit verband zullen worden afgestemd op de 2030 Agenda for Sustainable Development en de Addis Ababa Action Agenda.

43. Wij besluiten een mechanisme voor capaciteitsopbouw in de Verenigde Naties op te zetten, voortbouwend op bestaande initiatieven, die de inspanningen van de lidstaten ondersteunen om het Global Compact te implementeren.
Het stelt de lidstaten, de Verenigde Naties en andere relevante belanghebbenden, waaronder de private sector en filantropische stichtingen, in staat op vrijwillige basis technische-, financiële- en personele middelen bij te dragen om de capaciteiten te versterken en samenwerking tussen meerdere partners te bevorderen.

Het mechanisme voor capaciteitsopbouw zal bestaan uit:

a) Een verbindingspunt die vraaggestuurde, op maat gemaakte en geïntegreerde oplossingen mogelijk maakt door:

I adviseren, beoordelen en verwerken van verzoeken van landen om oplossingen te ontwikkelen
II het identificeren van de belangrijkste uitvoerende partners binnen en buiten het systeem van de Verenigde Naties, in overeenstemming met hun vergelijkbare voordelen en operationele capaciteiten
III een verzoek verbinden aan soortgelijke initiatieven en oplossingen voor collegiale uitwisseling en potentiële replicatie [overname van hetgeen besproken], indien aanwezig en relevant
IV zorgen voor een effectieve opzet voor de implementatie van meerdere instanties en meerdere belanghebbenden
V het identificeren van financieringsmogelijkheden, onder meer door het opzetten van een startersfonds

b) Een startersfonds voor basisfinanciering om projectgerichte oplossingen te realiseren, door:

I het verstrekken van startfinanciering, waar nodig, om een specifiek project te starten
II aanvulling van andere financieringsbronnen
III het ontvangen van vrijwillige financiële bijdragen van lidstaten, de Verenigde Naties, internationale financiële instellingen en andere belanghebbenden, waaronder de private sector en filantropische stichtingen

c) Een wereldwijd kennisplatform als een online open gegevensbron, welke:

I dient als opslagplaats van bestaand bewijsmateriaal, werkwijzen en initiatieven
II de toegankelijkheid van kennis en het delen van oplossingen te vergemakkelijken
III voortbouwend op het GFMD Platform for Partnerships en andere relevante gegevensbronnen

44. We zullen het Global Compact implementeren in samenwerking en partnerschap met migranten, de burgermaatschappij, migranten- en verstrooide bevolkingsorganisaties, op religie gebaseerde organisaties, lokale autoriteiten en gemeenschappen, de private sector, vakbonden, parlementariërs, nationale mensenrechteninstellingen, het Internationale Rode Kruis en Red Crescent Movement, de academische wereld, de media en andere relevante belanghebbenden.

45. Wij zijn verheugd over het besluit van de secretaris-generaal om een netwerk van de Verenigde Naties op te zetten voor migratie, teneinde een doeltreffende en samenhangende systeembrede ondersteuning bij de tenuitvoerlegging te garanderen, met inbegrip van het mechanisme voor capaciteitsopbouw, evenals toezicht op en beoordeling van het Global Compact, in antwoord op de behoeften van de lidstaten.

In dit verband stellen wij vast dat:

a) IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) zal fungeren als de coördinator en het secretariaat van het netwerk
b) het netwerk zal volledig putten uit de technische expertise en ervaring van relevante entiteiten binnen het systeem van de Verenigde Naties
c) de werkzaamheden van het netwerk zullen volledig worden afgestemd op bestaande coördinatiemechanismen en de herpositionering van het ontwikkelingssysteem van het VN-ontwikkelingssysteem

46. Wij verzoeken de secretaris-generaal gebruik te maken van het netwerk, om tweejaarlijks verslag uit te brengen aan de Algemene Vergadering over de implementatie van het Global Compact, de activiteiten van het systeem van de Verenigde Naties in dit opzicht, evenals het functioneren van de institutionele regelingen.

47. Verder erkenning van de belangrijke rol van de door de staat geleide procedures en platforms op mondiaal en regionaal niveau bij het bevorderen van de internationale dialoog over migratie, nodigen wij het Global Forum on Migration and Development (Red; GFMD), het Regional Consultative Processes en andere mondiale, regionale en subregionale fora uit om platforms te bieden voor uitwisseling van ervaringen over de implementatie van het Global Compact, en goede werkwijzen te delen op het gebied van beleid en samenwerking, innovatieve benaderingen te bevorderen en het bevorderen van partnerschappen met meerdere belanghebbenden rond specifieke beleidskwesties.

Nacontrole en evaluatie

We zullen de vooruitgang evalueren die op lokaal-, nationaal-, regionaal- en mondiaal niveau is geboekt bij de implementatie van het Global Compact in het kader van de Verenigde Naties via een door de staat geleide aanpak en met deelname van alle relevante belanghebbenden.

Voor nacontrole en evaluatie zijn we het eens over intergouvernementele maatregelen die ons zullen helpen bij het verwezenlijken van onze doelstellingen en verplichtingen.

49. Gezien het feit dat internationale migratie een forum op mondiaal niveau vereist, waardoor de lidstaten de voortgang van de uitvoering kunnen beoordelen en richting kunnen geven aan het werk van de Verenigde Naties, besluiten wij dat:

a) The High-level Dialogue on International Migration and Development, die momenteel gepland staat voor elke vierde zitting van de Algemene Vergadering, een nieuwe naam krijgt en wordt omgedoopt tot "International Migration Review Forum".

b) The International Migration Review Forum zal dienen als het belangrijkste intergouvernementele wereldwijde platform voor de lidstaten om de voortgang bij de implementatie van alle aspecten van het Global Compact te bespreken en te delen, inclusief wat betreft de 2030 Agenda for Sustainable Development en met de deelname van alle relevante belanghebbenden.

c) The International Migration Review Forum vindt om de vier jaar plaats en begint in 2022

d) The International Migration Review Forum bespreekt de implementatie van het Global Compact op lokaal, nationaal, regionaal en mondiaal niveau, naast interactie met andere relevante belanghebbenden om voort te bouwen op prestaties en mogelijkheden voor verdere samenwerking te identificeren.

e) Elke editie van The International Migration Review Forum zal resulteren in een intergouvernementeel overeengekomen voortgangsverklaring, waarmee rekening kan worden gehouden door het High Level Political Forum on Sustainable Development

50.
Gezien het feit dat de meeste internationale migratie plaatsvindt binnen regio's, nodigen wij relevante subregionale, regionale en interregionale processen, platforms en organisaties, met inbegrip van de United Nations Regional Economic Commissions or Regional Consultative Processes, uit om de implementatie van het Global Compact in de respectieve regio's te herzien, te beginnen in 2020, afgewisseld met discussies op mondiaal niveau op een interval van vier jaar, om elke editie van The International Migration Review Forum effectief te informeren, met deelname van alle relevante belanghebbenden.

51. We nodigen het Global Forum on Migration and Development uit om jaarlijks een informele uitwisseling te organiseren over de implementatie van het Global Compact en de bevindingen, beste werkwijzen en vernieuwende benaderingen van The International Migration Review Forum te rapporteren
We erkennen de belangrijke bijdragen van door de staat geleide initiatieven op het geied van internationale migratie en nodigen fora uit, zoals het IOM Internationaal Dialoog over Migratie, Regional Consultative Processes en anderen die bijdragen aan The International Migration Review Forum voor het verstrekken van relvante gegevens, bewijsmateriaal, beste werkwijzen, vernieuwende benaderingen en aanbevelingen die betrekking hebben op de implementatie van het Global Compact voor veilige, ordelijke en geregelde migratie. 

52. Gezien de belangrijke bijdragen van door de staat geleide initiatieven op het gebied van internationale migratie, nodigen we fora uit, zoals de IOM International Dialogue on Migration, Regional Consultative Processes en anderen, om bij te dragen aan The International Migration Review Forum door relevante gegevens, bewijsmateriaal, beste werkwijzen, vernieuwende benaderingen en aanbevelingen te verstrekken met betrekking tot de implementatie van het Global Compact voor veilige, ordelijke en geregelde migratie 

53. We moedigen alle lidstaten aan om zo snel mogelijk toepasbaar is, ambitieuze nationale oplossingen te ontwikkelen voor de implementatie van het Global Compact, en om regelmatige en allesomvattende beoordelingen van de vooruitgang op nationaal niveau uit te voeren, zoals door de vrijwillige uitwerking en het gebruik van een nationaal implementatie plan.
Dergelijke beoordelingen moeten gebaseerd zijn op bijdragen van alle relevante belanghebbenden, net zo goed als van parlementen en lokale autoriteiten, en dienen om de deelnemende lidstaten aan The International Migration Review Forum en andere relevante fora doeltreffend te informeren.

54. We verzoeken de voorzitter van de Algemene Vergadering om in 2019 open, transparant en allesomvattende intergouvernementeel overleg te starten en af te sluiten, om de precieze voorwaarden en organisatorische aspecten van The International Migration Review Fora te bepalen en te verwoorden hoe de bijdragen van de regionale beoordelingen en andere relevante processen de fora zullen informeren, als een middel om de algehele effectiviteit en samenhang van de nacontrole en evaluatie in het Global Compact verder te verbeteren.*zucht* Einde.

Peace, love and Understaning. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  17 oktober 2022 Nou het is me het jaartje wel in huize Neutraal.  Zo heb je 3 gezonde katten en een minder gezond kattenvrouwtje. En...